BIOPAJDUR
Rezultate şi concluzii
ICDP Braşov
Rezultatele chestionarului care conţine un număr de 30 de întrebări au scos în evidenţă următoarele:
- suprafaţa medie deţinută este de 5,83 ha. din care 65 % o reprezintă terenul arabil şi 35 % păşune ;
- seţinători de suprafeţe de pădure sunt foarte puţini, 5% din numărul persoanelor chestionate;
- majoritatea gospodarilor deţin animale în gospodărie, 59 cazuri şi numai 4 gospodari deţin doar păsări;
- ponderea speciei de animale o deţin bovinele, peste 80% dar întâlnim şi ovine, capre şi cai.
Zona experimentală se caracterizează prin:
- ca unitate fitogeografică cercetările desfăşurate se încadrează în etajul pădurilor de foioase, subetajul pădurilor de fag şi amestec de fag cu răşinoase, Doniţa 1985, care are ca limită inferioară 600-700 m. altitudine.
- climatul este răcoros şi umed, caracterizat prin temperaturi medii anuale de 6 - 8oC şi precipitaţii de 700-1100 mm.
- învelişul vegetal al subetajului este foarte variat, pădurile ocupă 63% din suprafaţă, pajiştile secundare aproximativ 14%, iar restul revine aşezărilor umane şi terenului arabil.
- pădurile de fag aparţin asociaţiei Symphito-Fagetum, pe soluri brune eubazice, iar pădurile de amestec de fag cu răşinoase aparţin asociaţiei Pulmonario-Abieti-Fagetum.
- pajiştile secundare aparţin unei grupe de asociaţii edificate de păiuş roşu şi iarba vântului (ordinul Agrostideto-Festucetalia rubrae) care se asociază cu încă foarte multe specii.
- câmpurile experimentale au fost amplasate pe teritoriul cadastral al ICDP Braşov şi al comunei Lisa judeţul.
Studiul biodiversităţii a arătat că:
- au fost evaluate principalele tipuri de pajişti din diferite zone colinare ale judeţului Braşov şi apreciate din punct de vedere agronomic şi calitativ.
- cele mai valoroase sunt cele dominale de speciile Festuca rubra şi Agrostis capillaris care au o valoare pastorală medie spre bună ceea ce determină o capacitate de păşunat de 1,4 - 1,6 UVM/ha. Pajiştile de Festuca rubra cu Nardus stricta au o valoare pastorală scăzută şi o capacitate de păşunat redusă sub 1 UVM/ha.
- pentru studiul valorii agronomice şi alimentare a principalelor tipuri de pajişti din zonă au fost amplasate 3 dispozitive experimentale, 2 la ICDP Braşov şi unul în com. Lisa jud. Braşov.
- rezultatele obţinute la prima recoltă evidenţiază aspectul favorabil pe care gunoiul de grajd îl manifestă asupra productivităţii covorului vegetal, sporurile de producţie fiind de 5-20%.