|
|
LABORATORUL PENTRU CONTROLUL CALITăȚII CăRNII ȘI A
PRODUSELOR DIN CARNE Centrul pentru Monitorizare Calitativă şi
Cantitativă a Producţiilor Bovine - Rediu, Iaşi dezvoltat
cu fonduri U.E. prin: |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
ROMâNă |
|
ENGLISH |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
[Start] |
|
[Echipă] |
|
[Contact] |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Start [back to
TOP] Laboratorul pentru controlul calităţii
cărnii şi a produselor din carne este specializat în efectuarea de
analize fizico-chimice şi microbiologice pe
probe de carne şi produse din carne, aceste servicii fiind un suport
real pentru activităţile didactice, de formare continuă, de cercetare şi
extensie. Laboratorul face parte din
infrastructura de cercetare a Universităţii de Știinţele
Vieţii "Ion Ionescu de la Brad din Iaşi" (USV Iaşi) şi
este administrat de o echipă din cadrul Facultăţii de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare Iaşi. Laboratorul a fost dezvoltat ca o
componentă a Centrului pentru Monitorizarea Calitativă şi Cantitativă a
Producţiilor Bovine - USV Iaşi, Rediu, în perioada
2013-2015, prin implementarea unui proiect transfrontalier finanţat prin
programul de vecinătate şi parteneriat al Uniunii Europene, intitulat "Promovarea producţiilor sustenabile şi
implementarea bunelor practici în fermele de bovine din zona transfrontalieră
România - Republica Moldova şi Ucraina", cod MIS-ETC 1549. Din momentul implementării,
laboratorul deserveşte un public ţintă extins: - fermieri din regiunea de frontieră
comună României, Ucrainei şi Republicii Moldova - studenţi din ciclurile de licenţă,
masterat şi doctorat din domeniile Zootehnie, Controlul şi
expertiza produselor alimentare, Medicină veterinară - cadre didactice şi cercetători
ai USV Iaşi - studenţi şi cercetători
internaţionali care efectuează stagii de instruire/cercetare în USV Iaşi - personal tehnic din domeniul
zootehniei şi controlului calităţii alimentelor, aflat în formare
continuă Obiective şi activităţi [back to TOP] Obiective: 1)
Controlul calităţii şi
inocuităţii cărnii şi a produselor din carne prin metode
standardizate de analiză chimică, fizică şi microbiologică 2)
Estimarea valorii nutriţionale a
cărnii şi a produselor din carne 3)
Consultanţă de specialitate
oferită fermierilor, în vederea îmbunătăţirii calităţii şi
siguranţei produselor animaliere 4)
Sprijinirea proiectelor de cercetare
pentru tineri cercetători în formare şi pentru cercetători cu experienţă,
prin infrastructură şi servicii tehnice de specialitate în domeniul
analizelor de laborator Activităţi: 1) Primirea/recoltarea,
conservarea şi pregătirea probelor pentru analize 2) Analize
privind proprietăţile fizice şi starea de prospeţime a cărnii şi
produselor produselor din carne: -
valoare pH -
evidenţierea amoniacului şi
hidrogenului sulfurat -
aprecierea gradului de râncezire a
grăsimilor -
determinarea coeficientului
aciditate titrabilă/capacitate oxidativă 3) Analize
privind compoziţia chimică a cărnii şi produselor din carne: -
conţinut de apă, substanţă
uscată -
conţinut de substanţe
minerale totale şi macroelemente -
conţinut de proteine totale şi
fracţiuni proteice -
conţinut de lipide totale 4) Analize
privind prezenţa unor aditivi alimentari şi ingrediente tehnologice
în preparatele din carne: -
conţinut nitriţi şi
nitraţi -
conţinut de cloruri -
conţinut de aditivi alimentari
cu rol antiseptic (conservanţi) -
conţinut de aditivi alimentari
din categoria coloranţilor, edulcoranţilor şi potenţatorilor
de aromă -
conţinut de alţi aditivi
alimentari 5) Analize
privind igiena şi siguranţa cărnii şi produselor din carne: -
conţinut de germeni -
identificarea prezenţei
antibioticelor -
identificarea prezenţei unor
poluanţi -
identificarea infestării cu paraziţi -
teste enzimatice pentru validarea
proceselor de tratare termică a cărnii şi produselor din carne 6) Analize
privind structura cărnii şi a preparatelor din carne, analiza profilului
textural: -
analize histologice pe probe de
carne, organe anatomice şi alte ţesuturi biologice -
analiza unor proprietăţi
texturale şi tehnologice ale cărnii (frăgezime, deformare, suculenţă,
capacitate de hidratare, capacitate de reţinere a apei, randament la
preparare) -
analize privind efectul unor
preparate enzimatice şi a unor aditivi alimentari asupra texturii şi
proprietăţilor tehnologice ale cărnii 7) Consultanţă
de specialitate oferită fermierilor, în vederea îmbunătăţirii calităţii
şi siguranţei produselor animaliere 8) Estimarea
valorii nutriţionale a cărnii şi produselor derivate (conţinut
caloric şi macronutrienţi) 9) Activităţi
de formare/instruire în domeniul analizelor de laborator şi a bunelor
practici de igienă în obţinerea şi procesarea produselor de origine
animală, dedicate fermierilor, studenţilor,
stagiarilor cercetători, specialiştilor aflaţi în formare continuă
de-a lungul vieţii Echipa [back to
TOP ] Echipa managerială şi de
cercetare este alcătuită din personal al USV Iaşi, calificat în
domenii transdisciplinare, precum: Controlul calităţii
alimentelor, Zootehnie, Medicină Veterinară, Chimie analitică. Răzvan RADU-RUSU, Conf. univ. dr. -
Responsabil Centru de Monitorizare Cantitativă şi Calitativă a Producţiilor
Bovine Domenii
de competenţă: Controlul şi expertiza produselor alimentare Analize
enzimatice şi imunologice în industria alimentară Reologia
alimentelor Anatomie,
histologie, embriologie animală Roxana LAZăR, Conf. univ. dr. - Șef
Laborator pentru controlul calităţii cărnii şi a produselor din
carne Domenii
de competenţă: Inspecţia şi controlul sanitar-veterinar al
alimentelor Controlul
şi expertiza cărnii şi a produselor din carne Microbiologie
alimentară Paul Corneliu BOIȘTEANU, Prof. univ.
dr. - Cadru didactic al USV Iaşi, cercetător asociat laboratorului Domenii
de competenţă: Tehnologia procesării cărnii Controlul
şi expertiza cărnii şi a produselor din carne Fiziologie
animală Aida ALBU, Dr. ing. chim. - Cercetător
asociat laboratorului Domenii
de competenţă: Chimie analitică Tehnologie
şi expertiză sanitar-veterinară (xenobiotice) Controlul
calităţii alimentelor Roxana RAȚU, Șef lucr. dr. - Cadru
didactic al USV Iaşi, cercetător asociat laboratorului Domenii
de competenţă: Tehnologia procesării produselor alimentare Controlul
alimentelor Marius CIOBANU, Șef lucr. dr. - Cadru
didactic al USV Iaşi, cercetător asociat laboratorului Domenii
de competenţă: Tehnologia procesării cărnii Controlul
şi expertiza cărnii şi a produselor din carne Simona PAVEL, Ing. - Tehnician de
laborator Echipamente [back to
TOP]
Contact [back
to TOP ] Conf. univ. dr. Răzvan RADU-RUSU, Responsabil Centru de Monitorizare
Cantitativă şi Calitativă a Producţiilor Bovine Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare, Aleea Mihail Sadoveanu 8 700489, Iaşi, Jud. Iaşi Tel.: +40722887081, e-mail: laboratorlaptecarne@gmail.com Conf. univ. dr. Roxana LAZăR, Șef Laborator pentru controlul
calităţii cărnii şi a produselor din carne Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare, Aleea Mihail Sadoveanu 8 700489, Iaşi, Jud. Iaşi Tel.: +40232407588, e-mail: laboratorlaptecarne@gmail.com |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
Page designed by Răzvan RADU-RUSU |
© 2018 USV Iaşi - Ultima actualizare: noiembrie 2021 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
|