|
|
LABORATORUL PENTRU CONTROLUL CALITĂȚII
LAPTELUI ȘI A PRODUSELOR DIN LAPTE Centrul pentru Monitorizare Calitativã și
Cantitativã a Produselor Bovine - Rediu, Iași dezvoltat
cu fonduri U.E. prin: |
|
||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
ROMâNÃ |
|
ENGLISH |
|||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
[Start] |
|
[Echipã] |
|
[Contact] |
|||||||||||||||||||||||||||||
Start [back to
TOP ] Laboratorul pentru controlul calităţii
laptelui și a produselor din lapte este specializat în efectuarea de
analize fizico-chimice și microbiologice pe
probe de lapte și produse derivate, aceste servicii fiind un suport real
pentru activităţile didactice, de formare continuă, de cercetare și
extensie. Laboratorul face parte din
infrastructura de cercetare a Universităţii de Știinţele Vieţii
"Ion Ionescu de la Brad din Iași" (USV Iași) și
este administrat de o echipă din cadrul Facultăţii de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare Iași. Laboratorul a fost dezvoltat ca o
componentă a Centrului pentru Monitorizarea Calitativă și Cantitativă a
Producţiilor Bovine - USV Iași, Rediu, în perioada
2013-2015, prin implementarea unui proiect transfrontalier finanţat prin
programul de vecinătate și parteneriat al Uniunii Europene, intitulat "Promovarea producţiilor
sustenabile și implementarea bunelor practici în fermele de bovine din
zona transfrontalieră România - Republica Moldova și Ucraina", cod
MIS-ETC 1549. Din momentul implementării,
laboratorul deservește un public ţintă extins: - fermieri din regiunea de frontieră
comună României, Ucrainei și Republicii Moldova - studenţi din ciclurile de licenţă,
masterat și doctorat din domeniile Zootehnie, Controlul și
expertiza produselor alimentare, Medicină veterinară - cadre didactice și cercetători
ai USV Iași - studenţi și cercetători
internaţionali care efectuează stagii de instruire/cercetare în USV Iași - personal tehnic din domeniul
zootehniei și controlului calităţii alimentelor, aflat în formare
continuă Obiective ši activităţi [back to TOP ] Obiective: 1)
Controlul calităţii și
inocuităţii laptelui și a produselor din lapte prin metode
standardizate de analiză chimică, fizică și microbiologică 2)
Estimarea valorii nutriţionale
a laptelui și a produselor din lapte 3)
Consultanţă de specialitate
oferită fermierilor, în vederea îmbunătăţirii calităţii și
siguranţei produselor animaliere 4)
Sprijinirea proiectelor de cercetare
pentru tineri cercetători în formare și pentru cercetători cu experienţă,
prin infrastructură și servicii tehnice de specialitate în domeniul
analizelor de laborator Activităţi: 1) Primirea/recoltarea,
conservarea și pregătirea probelor pentru analize 2) Analize
privind proprietăţile fizice și starea de prospeţime a
laptelui și produselor lactate: -
valoare pH -
aciditate titrabilă -
densitate -
analize reologice - vâscozimetrie, profil textural 3) Analize
privind compoziţia chimică laptelui și produselor lactate: -
conţinut de apă, substanţă
uscată, substanţă uscată negrasă -
conţinut de substanţe
minerale totale și macroelemente -
conţinut de proteine totale și
fracţiuni proteice -
conţinut de lipide totale -
conţinut de lactoză 4) Analize
privind falsificarea laptelui și produselor lactate: -
conţinut de apă adăugată -
identificarea substanţelor
neutralizante -
identificarea substanţelor
conservante -
identificarea adaosurilor de compuși
pentru modificarea densităţii 5) Analize
privind igiena și siguranţa laptelui și produselor lactate: -
conţinut de celule somatice -
conţinut de germeni -
identificarea prezenţei
antibioticelor -
teste enzimatice privind igiena laptelui
materie primă -
teste enzimatice pentru validarea
proceselor de tratare termică a laptelui și produselor lactate 6) Consultanţă
de specialitate oferită fermierilor, în vederea îmbunătăţirii calităţii
și siguranţei produselor animaliere 7) Estimarea
valorii nutriţionale a laptelui și produselor derivate (conţinut
caloric și macronutrienţi) 8) Activităţi
de formare/instruire în domeniul analizelor de laborator și a bunelor
practici de igienă în obţinerea și procesarea produselor de origine
animală, dedicate fermierilor, studenţilor,
stagiarilor cercetători, specialiștilor aflaţi în formare continuă
de-a lungul vieţii Echipa [back to
TOP ] Echipa managerială și de
cercetare este alcătuită din personal al USV Iași, calificat în
domenii transdisciplinare, precum: Controlul calităţii
alimentelor, Zootehnie, Medicină Veterinară, Chimie analitică. Răzvan RADU-RUSU, Conf. univ. dr. - Responsabil Centru de Monitorizare Cantitativă și Calitativă
a Producţiilor Bovine Domenii
de competenţă: Controlul și expertiza produselor alimentare Analize
enzimatice și imunologice în industria alimentară Reologia
alimentelor Anatomie,
histologie, embriologie animală Roxana RAȚU, Șef. lucr. dr. - Șef Laborator pentru controlul calităţii laptelui și
a produselor din lapte Domenii
de competenţă: Tehnologia procesării produselor alimentare Controlul
și expertiza laptelui și a produselor derivate Controlul
alimentelor Marius Giorgi
USTUROI, Prof. univ. dr. - Cadru didactic al
USV Iași, cercetător asociat laboratorului Domenii
de competenţă: Controlul și expertiza laptelui și a produselor
derivate Controlul
alimentelor Tehnologia
procesării laptelui Vasile MACIUC, Prof. univ. dr. - Cadru didactic al USV Iași, cercetător asociat
laboratorului, manager proiect investiţii MIS-ETC 1549 Domenii
de competenţă: Tehnologia creșterii bovinelor Controlul
calităţii produselor bovine Medicină judiciară și
contravenţii Aida ALBU, Dr. ing. chim. - Cercetător asociat laboratorului Domenii
de competenţă: Chimie analitică Tehnologie
și expertiză sanitar-veterinară (xenobiotice) Controlul
calităţii alimentelor Roxana LAZăR, Conf. univ. dr. - Cadru didactic al USV Iași, cercetător asociat
laboratorului Domenii
de competenţă: Inspecţia și controlul sanitar-veterinar al
alimentelor Microbiologie
alimentară Fiziologie
animală Andreea HARHăTă, Ing. - Tehnician de laborator Echipamente [back to
TOP ]
Contact [back
to TOP ] Conf. univ. dr. Răzvan RADU-RUSU, Responsabil Centru de Monitorizare Cantitativă și Calitativă
a Producţiilor Bovine Facultatea de
Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, Aleea Mihail Sadoveanu 8 700489, Iași,
Jud. Iași Tel.: +40722887081,
e-mail: laboratorlaptecarne@gmail.com Șef lucr. dr. Roxana RAȚU, Șef Laborator pentru controlul calităţii laptelui și
a produselor din lapte Facultatea de
Agricultură, Aleea Mihail Sadoveanu 3 700490, Iași,
Jud. Iași Tel.: +40232407481,
e-mail: laboratorlaptecarne@gmail.com |
|||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
Page designed by Răzvan RADU-RUSU |
© 2018 USV Iaşi - Ultima actualizare: noiembrie 2021 |
|
|||||||||||||||||||||||||||||
|