Marcela Stefan


THE ANALYSIS OF CROP STRUCTURE ACCORDING TO SOCIAL-ECONOMICAL REQUIREMENTS IN VRANCEA DISTRICT

Marcela Stefan, Mariana Bran

Abstract
A well established structure of cultures at a level of area, county or farm, is an important factor for obtaining more stable average yields and closer to natural potential. Choosing the structure of culture must take account of the purpose (of the products meet nutrition for human and animal) and a number of restrictions imposed by the specific cultures. There have been developed several variants corresponding to different situations of resource allocation. The technical and economical indicators from the optimization model were based on the estimates of expenditure, the consumption norms of materials and labor, cost recovery and pricing of products analyzed. In respect of livestock by species and categories, they may correlate with the potential represents the county, depending on material, social and economic existence at a time. It requires increasing the areas cultivated with forage plants to meet the necessary volume of feed for cattle and sheep, at the level of expected livestock production.

Key words: crops optimum structure, safe-food, productivity potential, average yield, food and feed

ANALIZA STRUCTURII CULTURILOR ÎN CONCORDANŢĂ CU CERINŢELE ECONOMICO-SOCIALE DIN JUDEŢUL VRANCEA

Marcela Stefan, Mariana Bran

Abstract
O structura de culturi judicios stabilita, la nivel de zona, judet sau exploatatie agricola, constituie un factor important pentru obtinerea productiilor medii cât mai stabile si apropiate de potentialul natural respectiv. Alegerea structurii de culturi trebuie sa tina seama atât de scopul urmarit (satisfacerea necesarului de produse pentru alimentatia oamenilor si a animalelor), cât si de o serie de restrictii impuse de cerintele specifice culturilor. Au fost elaborate mai multe variante, corespunzatoare diferitelor situatii de alocare a resurselor. Indicatorii tehnico-economici din modelul de optimizare s-au calculat pe baza devizelor de cheltuieli, a normativelor de consumuri materiale si de forta de munca, a costurilor si preturilor de valorificare a produselor analizate. In privinta efectivelor de animale, pe specii si categorii, acestea se pot corela cu potentialul pe care il reprezinta judetul, in functie de conditiile materiale, sociale si economice existente la un moment dat. Se impune sporirea suprafetelor cultivate cu plante de nutret in scopul satisfacerii necesarului de furaje de volum pentru bovine si ovine, la nivelul productiilor animaliere preconizate a se realiza.

Cuvinte cheie: structura optima a culturilor, siguranta alimentara, potential productiv, randament mediu, produse alimentare si furaje