CONFORMATION PHENOTYPIC VALUES IN TZIGAIE BREED FROM S.C.D.P. JUCU
V. Cighi, T. Oroian, S. Daraban, D. Dronca, V.A. Bâlteanu, Teodora Crina Carsai
Abstract
Our study follows the characterization from morpho-productive view of ovine Tzigaie population existent in Research and Development Station for Meadows Jucu as concerns the main conformation and constitution features. Were comparatively followed the main conformation and constitution features in Bucalaie and Ruginie varieties of Tzigaie breed existent in Jucu. The observations concerning: body weight, height, croup height, trunk length, chest width, croup width, thorax depth, thorax perimeter, tibia perimeter and body weight at parturition, were done on a numerical representative force of 100 individuals appertaining in equal parts of the two varieties. Using the specific methodology were calculated the average values for analyzed features, the standard deviation and variation coefficients as variability rates and were established also the differences among average values for studied features of the two varieties. After the study we observed that in the majority of analyzed situations the Bucalaie variety presented superior values given to Ruginie one. The differences between the two varieties are ensured statistically at different signification limits in favor of Bucalaie variety for next characters: height, croup height, trunk length, thorax perimeter and lambs weight at parturition. The effected research puts into evidence the good potential of Tzigaie breed and especially of Bucalaie variety as participant in the crossing programs, especially with meat breeds.
VALORI FENOTIPICE DE CONFORMATIE LA RASA TIGAIE DE LA S.C.D.P. JUCU
V. Cighi, T. Oroian, S. Daraban, D. Dronca, V.A. Bâlteanu, Teodora Crina Carsai
Rezumat
Studiul efectuat de noi urmareste caracterizarea din punct de vedere morfo-productiv a populatiei de ovine din rasa Tigaie existenta la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pajisti Jucu prin prisma principalelor însusiri de conformatie si constitutie. S-au urmarit comparativ principalele însusiri de conformatie si constitutie la varietatile Bucalaie si Ruginie ale rasei Tigaie existente la Jucu. Observatiile privind: masa corporala, talia, înaltimea la crupa, lungimea trunchiului, largimea pieptului, largimea crupei, adâncimea toracelui, perimetrul toracic, perimetrul fluierului si masa corporala la nastere, s-au facut pe un esantion reprezentativ numeric de 100 indivizi apartinând în proportii egale celor doua varietati. Prin metodologia specifica s-au calculat valorile medii pentru însusirile analizate, deviatia standard si coeficientii de variatie ca masuri ale variabilitatii si s-au stabilit deasemenea diferentele dintre valorile medii ale celor doua varietati pentru însusirile studiate. În urma studiului facut am constatat ca în majoritatea situatiilor analizate varietatea Bucalaie prezinta valori superioare fata de varietatea Ruginie. Diferentele dintre cele doua varietati sunt asigurate statistic la diferite praguri de semnificatie în favoarea varietatii Bucalaie pentru caracterele: talie, înaltimea la crupa, lungimea trunchiului, perimetrul toracic, masa mieilor la nastere. Cercetarea efectuata scoate în evidenta potentialul bun al rasei Tigaie si în special al varietatii Bucalaie ca participant în programe de încrucisare, în special cu rase de carne.