CONTRIBUTIONS ON THE NUTRITIONAL VALUE KNOWLEDGE FOR THE MEAT PRODUCED BY ROSS-308 CHICKEN HYBRID
R.M. Radu-Rusu, I. Vacaru-Opriş, M.G. Usturoi, Aida Albu
Abstract
Quality of those animal products used in human alimentation is in the top of mass-media and scientific field debates. The researches focused on the achievement of certain data related to poultry meat nutritional value: caloricity, proteins, lipids, amino acids, fatty acids and cholesterol content. 60 Ross-308 broilers have been reared till slaughtering (42 days) then some muscular samples have been taken from breast, wings, thighs and shanks. The samples followed some analytical methods: oven drying, calcination, Kjeldahl and Soxhlet for raw chemical content and caloricity, HPLC for amino acids content, gas-cromatography for cholesterol and fatty acids contents. Energetic value ranged between 138.93-200.28 Kcal/100 g. Maximal proteins level was found in pectoral muscles (23.80%), respectively lipids minimal (0.95%). Lysine had the highest level in thighs muscles (6.89-6.92g/100 g), while methionine in the wings ones (3.92-3.95g/100 g). Pectoral muscles were richer in threonine (1.59-1.72g/100 g). Saturated fatty acids quantity was higher in red muscles (1.123 g/100 g), than in white ones (0.336 g/100 g). Thighs musculature was the richest in O-3 fatty acids (0.107 g/100 g). Cholesterol reach maximal value in thighs muscles (82-83 mg/100 g). The acquired data revealed that although breast fillet meat is more dietetic, higher nutritional value is characteristic to limbs musculature.
CONTRIBUŢII LA CUNOAŞTEREA VALORII NUTRITIVE PENTRU CARNEA PRODUSĂ DE HIBRIDUL DE GĂINĂ ROSS-308
R.M. Radu-Rusu, I. Vacaru-Opriş, M.G. Usturoi, Aida Albu
Rezumat
Calitatea produselor de origine animală utilizate în alimentaţia umană reprezintă capul de afiş al discuţiilor purtate în mass-media, dar şi în mediul ştiinţific. Cercetările s-au axat pe obţinerea unor date privind valoarea nutritivă a cărnii de pasăre: caloricitate, conţinut proteic, lipidic, de aminoacizi, acizi graşi şi colesterol. S-au utilizat 60 capete pui broiler Ross-308, crescuţi în sistem intensiv până la sacrificare (42 zile), când au fost prelevate probe musculare de la piept, aripi, coapse şi gambe. Eşantioanele au fost supuse unor metode analitice: uscare la etuvă, calcinare, Kjeldahl şi Soxhlet pentru conţinut chimic brut şi caloricitate, HPLC pentru conţinut în aminoacizi, gaz-cromatografie pentru conţinut în colesterol şi acizi graşi. Valoarea energetică a variat între 138,93-200,28 Kcal/100 g. În muşchii pectorali s-a regăsit maximul de proteine (23,80%), respectiv minimul de lipide (0,95%). Lizina a avut cel mai ridicat nivel în muşchii coapselor (6,89-6,92g%), iar metionina în muşchii aripilor (3,92-3,95g%). Muşchii pectorali au fost mai bogaţi în treonină (1,59-1,72g%). Cantitatea de acizi graşi saturaţi a fost mai mare în muşchii roşii (1,123 g%), faţă de cei albi (0,336 g%). Musculatura coapselor a fost cea mai bogată în acizi graşi O-3 (0,107 g%). Colesterolul a avut valoare maximă în muşchii coapselor (82-83 mg%). Datele obţinute arată că, deşi carnea de la piept este mai dietetică, valoarea nutritivă mai ridicată caracterizează musculatura membrelor.
Cuvinte cheie: carne de pasăre, caloricitate, aminoacizi, acizi graşi, colesterol