RESULTS RELATED TO THE MEAT PRODUCTION OF "ROSS-308" CHICKEN BROILERS, REARED IN FAMILIAL-TYPE FARMS
R. Bălău, I. Vacaru-Opriş
Abstract
The compulsory characteristic of certain E.U. measures, related to poultry welfare, imposed to run some researches on the quantitative and qualitative aspects of poultry meat in alternative-familial technological systems. The biological material comprised 3000 ROSS-308 chickens, equally divided in 2 groups: Control group-LC (natural micro-climate, access to paddock, conventional feeders and water devices); Experimental group-LE (artificial micro-climate, closed hall, automated equipments). Studied parameters: slaughtering efficiency, meat/bones ratio, meat chemical composition. Chickens have been slaughtered at 42 days old, the efficiency-dressed weight reaching 70.84% (LC)-74.09% (LE). Boned breast participated in carcass structure with 34.73% (LC)-36.80% (LE); thighs and shanks participated with 28.28% (LC)-30.73% (LE) proportions in carcass; meat/bones ratio was calculated at 3.99:1 (LC)-4.23:1 (LE) values. The chemical investigations for breast fillet revealed proteins content between 23.11% (LC) and 23.79% (LE), while lipids oscillated from 0.75% till 0.98% (LE-LC); for rear limbs samples, was found a proteins content of 18.94%-19.33% (LC-LE), respectively lipids concentration of 8.15%-8.82 % (LE-LC). Although freedom of movement negatively influenced meat yield, its dietetic value was better in these fowl reared within the familial system, due to inner poorer lipids content.
REZULTATE PRIVIND PRODUCŢIA DE CARNE LA PUII BROILER "ROSS-308", CRESCUŢI ÎN FERME DE TIP FAMILIAL
R. Bălău, I. Vacaru-Opriş
Rezumat
Lucrarea prezintă rezultatele unui experiment de creştere a puilor broiler în condiţiile tehnologice impuse de reglementările U.E. privind bunăstarea animalelor, care din 2012, vor fi obligatorii în statele membre. Ca material biologic s-au utilizat 3000 pui ROSS-308, împărţiţi egal în 2 loturi, în funcţie de tehnologia aplicată: Lotul de control-LC (iluminat natural, ventilaţie naturală, acces în padoc înierbat, hrănitori şi adăpători convenţionale); Lotul experimental-LE (microclimat artificializat, hală oarbă, echipamente automatizate). Dintre parametrii studiaţi amintim: dinamica creşterii în greutate şi sporul mediu zilnic, consumul de hrană, dinamica ieşirilor din efectiv, performanţele economice. La vârsta de 42 de zile, greutatea medie a puilor a atins 2,29 kg/cap la LC şi 2,45 kg/cap la LE, faţă de 2,65 kg/cap (standard hibrid). Aceste performanţe au fost atinse în condiţiile unor valori pentru conversia hranei de 2,03 kg n.c./kg spor la LC, respectiv de 1,94 kg n.c./kg spor la LE, comparativ cu 1,75 kg n.c./kg spor (standard). Ambele variante tehnologice au fost profitabile economic, cu toate că, în cazul LE (sistem intensiv), rata profitului a fost superioară cu 16,31 % faţă de cea obţinută la LC (sistem de tip familial). Prin urmare, în condiţiile înfiinţării unei microferme familiale, se poate obţine profit chiar şi de la o singură serie de creştere de 1500 pui broiler, chiar dacă acesta este mai redus decât cel obţinut în creşterea de tip intensiv.