EVALUATION OF QUANTITATIVE PARTICULARITIES OF MEAT PRODUCTION AT POLYODON SPATHULA SPECIES
Cristina Simeanu, D. Simeanu, C. Nistor, B. Păsărin
Abstract
The research was conducted on a total number of 30 Spathula paddlefish sturgeons of various ages (10 P.s.1+ fishes, 10 P.s.2+ fishes and 10 P.s.3+ fishes) from a farm in the county of Botosani. To determine the slaughter yield, the specimens were beheaded, eviscerated and their fins were removed. Warm slaughter yield stood between 56.12 - 57.78% and after chilling was lower by 0.94% - 1.30%. After cutting we found that fish head weight ranged from 26.34 - 27.04%; 2.99 - 3.27% at fins, visceral mass weight ranged from 10.60 - 12.78%. Carcass weight was 56.12% in the second summer, 57.36% for the third summer and 57.78% for the fourth one, which shows that the ratio is in favour of the edible portion being greater than 50%. Fish's fillet at the studied Spathula paddlefish ranged between 29.30 - 31.19%. Analyzing the weight of the three studied organs were found that higher ratio is at liver, between 1.0 and 1.2% followed by spleen with a ratio of 0.3 to 0.4%, heart having a ratio of 0.10 - 0.15%. The slaughter yield and the ratio of cut portions indicate that Spathula paddlefish specie is a valuable fish, in terms of meat quantity production.
EVALUAREA PARTICULARITĂŢILOR CANTITATIVE ALE PRODUCŢIEI DE CARNE LA SPECIA POLYODON SPATHULA
Cristina Simeanu, D. Simeanu, C. Nistor, B. Păsărin
Rezumat
Cercetarile s-au efectuat pe un numar de 30 sturioni Polyodon spathula (pestele lopatar), de diferite vârste (10 exemplare P.s.1+, 10 exemplare P.s.2+ si 10 exemplare P.s.3+), provenite de la o exploatatie piscicola din jud. Botosani. S-a lucrat pe pesti sacrificati, dupa cum urmeaza: pentru determinarea randamentului la sacrificare, exemplarele au fost decapitate, eviscerate si s-au îndepartat înotatoarele. Randamentul la sacrificare la cald s-a cifrat între 56,12 - 57,78%, iar cel dupa refrigerare a fost mai scazut cu 0,94 - 1,30%. În urma transarii pestilor analizati s-a constatat faptul ca ponderea capului a fost cuprinsa între 26,34 - 27,04%; a înotatoarelor între 2,99 - 3,27%, ponderea masei viscerale a fost cuprinsa între 10,6 - 12,78%. Ponderea carcasei a fost de 56,12% pentru vara a II-a; 57,36% pentru vara a III-a si 57,78% pentru vara a IV-a; fapt ce arata ca proportia este în favoarea partilor comestibile, fiind mai mare de 50%. Ponderea fillé-ului la pestii lopatar studiati a fost cuprinsa între 29,30 - 31,19%. Analizând greutatea celor trei organe interne studiate s-a constatat ca ponderea cea mai mare o are ficatul, cuprinsa între 1,0 si 1,2% urmata de splina cu o pondere de 0,3 - 0,4%, inima având o pondere de 0,10 - 0,15%. Atât randamentul la sacrificare cât si ponderea portiunilor transate ne indica faptul ca specia Polyodon spathula (pestele lopatar) este un peste valoros din punct de vedere al productiei cantitative de carne.