BIBLIOGRAPHICAL STUDY REGARDING THE QUAILS' MEAT QUALITY IN COMPARISON TO THE CHIKCEN AND DUCK MEAT
L. Ioniţă, Elena Popescu-Micloşanu, Consuela Roibu, I. Custură
Abstract
The purpose of the present paper is to find out the present degree of research regarding the features of the quails' carcass and meat, as well as to compare them to the chicken and duck. From the research we made it turned out that the slaughetring output of the quails varies quite largely between 67.8 - 78.0%, the average breast proportion varies between 34.4 -41.04%, the thighs one between 22.6 - 24.3%. The features of the quails carcass are resembling to the chikcen broiler, whose slaughtering output varies between 68 - 76%, the average breast proportion varies between 20.4 - 36.8, the thighs one between 23.3 - 30.3% of the carcass weight (an exception being the average breast which is generally larger in quails). For the duck, the slaughtering output varies between 65.3 - 74.8%, the average breast proportion between 12.3 - 21.9%, the thighs one between 10.4 - 15.7%, features which are in general inferior to the chicken and quail carcasses. The pH of the quails is 6.17, while the pH of the chicken broiler meat is more acid (5.86) and for the duck meat is more alkaline (7.18). The quails meat has a more reduced calories level and a higher protein level than the chicken and the duck meat. The fat content is lower in quail than in chicken and duck meat and the proportions of vitamins (A, C, B2, B6, B12) and minerals (Ca, Fe, P, K, Zn, Cu) higher.
Key words: meat, quality, quail, chicken, duck
STUDIU BIBLIOGRAFIC PRIVIND CALITATEA CĂRNII DE PREPELIŢĂ COMPARATIV CU CARNEA DE GĂINĂ ŞI DE RAŢĂ
L. Ioniţă, Elena Popescu-Micloşanu, Consuela Roibu, I. Custură
Rezumat
Scopul prezentei lucrari a fost de a cunoaste stadiul actual al cercetarilor privind caracteristicile carnii de prepelita, precum si de a le compara cu cele ale carnii de gaina si de rata. Din cercetarile efectuate rezulta ca randamentul carcasei la prepelite variaza în limite destul de largi, respectiv 67.82 - 78.03%, greutatea pieptului între 34.41- 41.04%, greutatea pulpelor între 22.61 - 24.34% din greutatea carcasei. Caracteristicile carcasei de prepelita sunt asemanatoare cu cele ale carcaselor de broileri de gaina (la care randamentul carcasei variaza între 67.90 - 75.92%, proportia pieptului între 20.44 - 36.80%, iar proportia pulpelor între 23.30 - 30.30% din greutatea carcasei, cu exceptia face greutatii medii a pieptului care la prepelita este mai mare). Randamentul carcasei la rata variaza între 65.28 - 74.8 %, proportia pieptului între 12.34 - 21.93 %, iar proportia pulpelor între 10.37 - 15.75 % din greutatea carcasei, caracteristici în general inferioare carcaselor de prepelita. pH-ul carnii de prepelita este 6.17, în timp ce pH-ul carnii de broiler este mai acid (5.86), iar la carnea de rata pH-ul este mai alcalin (7.18). Carnea de prepelita are un nivel caloric mai redus, un nivel proteic mai ridicat si un continut în grasimi mai redus decât carnea de gaina si de rata. Carnea de prepelita prezinta proportii mai ridicate de vitamine(A, C, B2,B3, B6, B12), precum si de minerale (Ca, Fe, P, Mg, K, Zn, si Cu) comparativ cu cea de gaina si de rata.
Cuvinte cheie: carne, calitate, prepelita, gaina, rata