L. Ioniţă


STUDY ON THE INFLUENCE OF STORAGE DURATION OF EGGS UNDER CONDITIONS OF HIGH TEMPERATURE ON QUAIL POPULATION "BALOTEŞTI" PERFORMANCE OF HATCHING

L. Ioniţă, Elena Popescu-Micloşanu, D. Oprea, M.Tr. Ioniţă

Abstract
To determine the incubation performance and to establish measures to improve them in quail eggs of the "Baloteşti" population stored for 1 to 6 days under high temperature, an experiment was organized on 6 batches of 150 eggs. Eggs were kept at a temperature of 250C and humidity of 60%. Following the investigations it was found that weight loss of eggs during storage varied from 6.52% in eggs stored for 6 days and 0.45% in those stored for 1 day. The average percentage of weight loss during eggs incubation of the 6 groups was of 12.79% and the average percentage of hatching of 52.5%. Highest proportion of hatching occurred in eggs stored for 2 days (62%) and lowest in eggs stored for 5 days (44%). Prolonged preservation increases the proportion of clear eggs due to embryonic mortality, from 14.7% in eggs stored 2 days at 23.3% in those stored 5 days. Eggs stored over a period of 3-6 days, begin to hatch later, in the 16th day of incubation, probably due to its prolongation. The ones stored 1-2 days hatch earlier, staring with day 15. Following the investigation it can be stated that the recommended storage period to achieve high performance of hatching is of 2-3 days.

Key words: quail, incubation, eggs, storage, duration


STUDIU PRIVIND INFLUENŢA DURATEI DE PĂSTRARE A OUĂLOR ÎN CONDIŢII DE TEMPERATURĂ RIDICATĂ ASUPRA PERFORMANŢELOR DE INCUBAŢIE ALE PREPELIŢELOR DIN POPULAŢIA "BALOTEŞTI"

L. Ioniţă, Elena Popescu-Micloşanu, D. Oprea, M.Tr. Ioniţă

Rezumat
În vederea determinării performanţelor de incubaţie şi a stabilirii unor măsuri de îmbunătăţire a acestora la ouăle de prepeliţă din populaţia de "Baloteşti" stocate timp de 1 până la 6 zile în condiţii de temperatură ridicată, a fost organizat un experiment pe 6 loturi a câte 150 de ouă. Ouăle au fost păstrate la temperatura de 250C şi umiditatea de 60 %. În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că pierderea în greutate a ouălor pe parcursul depozitării a variat între 6.52 % la ouăle stocate timp de 6 zile şi 0.45 % la cele stocate timp de 1 zi. Procentul mediu de pierdere în greutate pe parcursul incubaţiei la ouăle din cele 6 loturi a fost de 12.79 %, iar procentul mediu de ecloziune de 52.5 %. Cel mai ridicat procent de ecloziune s-a înregistrat la ouăle stocate timp de 2 zile (62 %), iar cel mai scăzut la ouăle stocate timp de 5 zile (44 %). Conservarea prelungită a oului determină creşterea proporţiei de ouă limpezi datorată mortalităţii embrionare, de la 14.7% la ouăle păstrate 2 zile la 23.3 % la cele stocate 5 zile. Ouăle păstrate mai mult, timp de 3-6 zile, încep să eclozioneze mai târziu, în ziua a 16-a de incubaţie, probabil datorită prelungirii duratei acesteia. Cele stocate 1-2 zile eclozionează mai devreme, începând din ziua a 15-a. În urma cercetărilor efectuate se poate afirma că perioada recomandată de stocare pentru a obţine performanţe de ecloziune ridicate este de 2-3 zile.

Cuvinte cheie: prepeliţă, incubaţie, ouă, păstrare, durată