THE QUALITY OF MEAT TO DIFFERENT TYPE MANGALITSA BREEDS'S
G. Hoha, Monica Pandelea, Elena Costăchescu, C.E. Nistor, E. Măgdici, B. Păsărin
Abstract
Mangalitsa is a pig breed specialized for fat, which was bred in Romania in large herds until the 1950s. Through the quality of meat from this breed, for several years there has been a growing interest of farmers and consumers for this breed. The aim of this study is to make a comparison between the qualities of meat obtained from two varieties of the Mangalitsa breed: red variety and blonde variety. The results show insignificant differences on slaughter yield: 72.12% to 71.4% for the blonde and red variety. Regarding the chemical composition of meat, results determined the best values for the blonde type compared with the red type: water - 57.42% vs 57.11%; protein 21.72% vs 21.34%; cholesterol 48.14 mg / 100g vs 48.78 mg / 100g
Key words: Mangalitsa, meat quality, cholesterol
CALITATEA CĂRNII LA RASA MANGALIŢA
G. Hoha, Monica Pandelea, Elena Costăchescu, C.E. Nistor, E. Măgdici, B. Păsărin
Rezumat
Mangaliţa este orasa de porci specializată pentru grăsime, care a fost foarte exploatată în România, în efective mari până în anii 1950. Datorită calităţilor deosebite ale cărnii provenite de la această rasă, de câţiva ani se constată o creştere a interesului fermierilor şi consumatorilor pentru această rasă. Scopul acestui studiu este de a face o comparatie între calităţile cărnii obţinute de la două populaţii de porci din rasa Mangaliţa: varietatea roşie şi varietatea blondă. Rezultatele arată diferenţe nesemnificative cu privire la randamentul la sacrificare: 72,12% la varietatea blondă şi 71,4% la varietatea roşie. În privinţa compoziţiei chimice a cărnii rezultate superioare s-au determinat tot la varietate blondă comparative cu cea roşie: apa - 57,42% vs. 57,11% , proteine 21,72% vs 21,34%; colestesterol 48,14 mg/100g vs 48,78 mg/100g.