Abstract
Egg quality is a characteristic responsable for acceptability of a food by consumers. This paper aims to assess physical quality indicators for eggs obtained in two exploitation systems: (battery and free range), considering egg weight, format index, albumen index, yolk color and index. Physical measurements were performed by specific methods, on the 270 eggs in each system analyzed from hybrid Lohmann Brown hens, on three stages of productive life (beginning of laying, its peak lay and end of it). Statistical analysis of the data obtained indicated significant differences between mean values of white index (10.23 vs. 11.13), the yolk index (43.00 vs. 43.99) and format index (77.16 vs. 75.64), significant differences were recorded for egg weight (67.32 vs. 68.73g) and yolk color. The values obtained for weight of eggs from free range system were comparatively higher than ones gathered from batteries (68.61 vs. 69.18 g). Instead format index had higher values for eggs from battery face to the ones from free range (76.46 vs. 76.33).
Physical quality indicators were significantly better at eggs from free range system comparison with those specific for battery rearing, thanks to the beneficial influence of external atmospheric factors on reproductive functioning and metabolism of calcium.
Rezumat
Calitatea ouălor este un atribut răspunzător de acceptabilitatea unui aliment de către consumatori.
Prezenta lucrare are ca scop evaluarea indicatorilor fizici de calitate ai ouălor obţinute din 2 sisteme de exploatare a găinilor (în baterie şi free range), prin prisma greutăţii ouălor, indicelui formatului, indicelui albuşului, culorii şi indicelui gălbenuşului.
Determinările au fost efectuate prin metode specifice, pe 270 de ouă din fiecare sistem analizat, provenie de la hibridul ouător Lohmann Brown, pe trei etape din viaţa productivă (început de ouat, vârf şi sfârşitul acestuia). Analiza statistică a datelor obţinute a indicat diferenţe foarte semnificative între valorile medii calculate pentru indicele albuşului (10,23 vs 11,13), indicele gălbenuşului(43,00 vs. 43,99), şi indicele formatului (77,16 vs. 75,64); diferenţe semnificative s-au înregistrat pentru greutatea ouălor (67,32 vs. 68,73g) şi culoarea gălbenuşului. Valorile obţinute pentru greutatea ouălor provenite din sistem free range au fost mai mari decît cele din creşterea în baterie (68,61vs. 69,18g). Indicele formatului a avut valori mai mari pentru ouăle din baterie, faţă de cele din sistem free range (76,46 vs. 76,33).
Indicatorii fizici de calitate ai ouălor au fost semnificativ mai buni la sistemul de creştere free range, comparativ cu cei specifici exploatării în baterie, datorită influenţei benefice a factorilor atmosferici asupra funcţionalităţii aparatului reproducător şi a metabolismului calciului.
Cuvinte cheie: ou, baterie, free range, calitate fizică, consumator