D. Simeanu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH REGARDING FEEDING OPTIMIZATION OF KIDS REARED IN DIFFERENT SYSTEMS AND THEIR PRODUCTIVE PERFORMANCES

D. Simeanu, C. Pascal, C. Irimia, C. Neacşu, B.V. Avarvarei

Abstract
    Research was carried out on a flock of Carpatină goat breed which was divided in two batches – 2 x 50 heads. For research were randomized formed two batches of goat male youth, one being fattened in intensive system for 120 days, and the second one into a semi-intensive system for 180 days. Maintenance of caprine was realised for 150-160 days in stabulation and 205-215 days at pasture. In the current experiment we track the dynamics of corporal mass, carcass dimensions and performances at slaughtering. By kids fattening in intensive system were obtained better results with 11.8% face to kids fattened in semi-intensive system regarding the total corporal mass gain, and from the point of view of DMG, at batch fattened intensively value was higher with 66.7%.by practicing the semi-intensive fattening system at kids belonging to Carpatină breed were obtained carcasses with a very good quality and also was obtained a decrease of production costs, during grazing period the foddering costs being much lower in comparison with the foddering costs during stabulation period.

Key words: kids, optimization of nutrition, intensive system, semi-intensive system, slaughtering yield


CERCETĂRI PRIVIND OPTIMIZAREA ALIMENTAŢIEI IEZILOR CRESCUŢI ÎN SISTEME DIFERITE ŞI PERFORMANŢELE PRODUCTIVE ALE ACESTORA

D. Simeanu, C. Pascal, C. Irimia, C. Neacşu, B.V. Avarvarei

Rezumat
    Cercetările s-au efectuat pe un efectiv de capre de rasă Carpatină ce a fost împărţit în două 2 loturi – 2 x 50 capete. Pentru efectuarea cercetărilor s-au format randomizat două loturi din tineret caprin mascul, unul a fost îngrăşat în sistem intensiv de 120 de zile, iar al doilea în sistem semiintensiv de 180 de zile. Întreţinerea caprinelor s-a făcut timp de 150-160 zile în stabulaţie şi 205-215 zile la păşune. În cadrul aceste experienţe s-a urmărit dinamica greutăţii corporale, dimensiunile carcaselor şi performanţele la sacrificare. Prin îngrăşarea iezilor în sistem intensiv s-au obţinut rezultate mai bune cu 11,8% faţă de iezii îngrăşaţi în sistem semiintensiv în ceea ce priveşte sporul total de creştere în greutate, iar din punct de vedere al SMZ, la lotul îngrăşat intensiv valoarea a for mai mare cu 66,7%. Prin practicarea sistemului de îngrăşare semiintensiv la iezii de rasă Carpatină, s-au obţinut carcase de foarte bună calitate şi totodată s-a obţinut o reducere a costurilor de producţie, în perioada de păşunat costurile de furajare fiind mult mai mici, comparativ cu costurile de furajare din perioada de stabulaţie.

Cuvinte cheie: iezi, optimizarea alimentaţiei, system intensive, system semiintensiv, randament sacrificare