Elena Hriscu (Ursu)

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


EVALUATION OF THE POST-CLOSURE CONTAMINATION DEGREE IN THE BROILER OF HERBAL

Elena Hriscu (Ursu), Irina Elena Ismană (Ciobotaru), M.G. Usturoi

Abstract
    The study was conducted on two growing farms, from which 80 samples (one day old chicks) were taken, half in the hot season and half in the cold season; practically, 40 samples were collected per season (2 popular series x 40 samples / season, ie 80 samples in the two seasons of two different farms).
    Parameters analyzed were: Salmonella spp., Escherichia coli, Staphylococcus spp., Streptococcus spp. Using the national, standardized, validated and accredited RENAR working methods. Detection and isolation of bacterial strains was done on liquid and solid culture media for pre-enrichment, enrichment, isolation and biochemical identification. For confirmation, mini-API galleries specific to each category of bacteria were also used: Salmonella spp. and Escherichia coli ID 32 E; for Staphylococcus spp - galleries ID 32 STAPH and for Streptococcus spp - rapid ID 32 STREP.
    From 40 samples analyzed in the summer season, the two growing farms resulted in 85% contaminated samples.
    From the winter season, we examined 40 samples from the same growing farms and resulted in 10% of the contaminated samples.
    From the analyzes performed, it emerged that day-old chicks were contaminated with the same types of bacterial strains, Escherichia coli and Staphylococcus spp., From both growing farms.
    The highest incidence was with the Escherichia coli strain, at a rate of 70%; And the strains of Staphylococcus spp were found to be 25%.

Key words: isolation, identification, bacterial strains, day-old chicks


EVALUAREA GRADULUI DE CONTAMINARE POST-ECLOZIUNE LA BROILERUL DE GĂINĂ

Elena Hriscu (Ursu), Irina Elena Ismană (Ciobotaru), M.G. Usturoi

Rezumat
    Studiul a fost efectuat în două ferme de creştere, de unde s-au prelevat câte 80 probe (pui de o zi), jumătate în sezonul cald şi jumătate în sezonul rece; în mod practic, s-au recoltat câte 40 probe pe fiecare sezon (2 serii de populare x 40 probe/sezon, adică 80 probe în cele două sezoane din două ferme diferite).
    Parametri analizaţi au fost: Salmonella spp., Escherichia coli, Staphylococcus spp.,Streptococcus spp. utilizând metodele de lucru naţionale, standardizate, în vigoare si acreditate RENAR. Detectarea şi izolarea tulpinilor bacteriene, s-a făcut pe medii de cultură lichide şi solide pentru preîmbogăţire, îmbogăţire, izolare şi identificare biochimică. Pentru confirmare s-au utilizat şi galerii mini-API, specifice fiecărei categorie de bacterii în parte şi anume: pentru Salmonella spp.şi Escherichia coli – galerii ID 32 E; pentru Staphylococcus spp - galerii ID 32 STAPH iar pentru Streptococcus spp – rapid ID 32 STREP.
    Dintr-un număr de 40 probe analizate, în sezonul de vară ,din cele două ferme de creştere, a rezultat un procent de 85% probe contaminate.
    Din sezonul de iarnă am examinat tot 40 de probe, din aceleaşi ferme de creştere şi a rezultat un procent de 10% din probe contaminate.
    Din analizele efectuate, a rezultat că puii de o zi au fost contaminaţi cu aceleaşi tipuri de tulpini bacteriene, acestea fiind Escherichia coli şi Staphylococcus spp., din ambele ferme de creştere.
    Incidenţa cea mai mare a fost cu tulpina de Escherichia coli, într-un procent de 70%; iar tulpinile de Staphylococcus spp, au fost găsite într-un procent de 25%.

Cuvinte cheie: izolare, identificare, tulpini bacteriene, pui de o zi