STUDY ON THE NUTRITIONAL QUALITY OF FRESH SAUSAGES FROM ROMANIA
Gabriela Frunză, Cecilia Pop
Abstract
The purpose of this study was the comparative analysis of nutritional quality of fresh refrigerated sausages, marketed under their own brand in the main supermarkets in Romania (A, B, C, D, E, F), based on chemical composition and energy value. They were analyzed 36 samples (six product samples for each store) purchased in July 2017. The content of proteins, lipids, collagen and water was determined using the automatic analyzer Food Check (infrared spectrophotometer); the mineral substances were determined by calcinations and nitrogen free extract (NFEs) and energy value were determined by calculation, using conventional formulas. The data obtained were statistically processed, including by analysis of variance (Anova One Way, Multiple Comparison), being observed significant and very significant differences for the most parameters analyzed. The lipid content varied most with differences of 138.7 g/kg of product (from 95.7 g/kg in stores F to 234.4 g/kg in stores E); protein content had lower variations, with differences of 61.5 g/kg of product (from 132.8 g/kg for store E to 194.3 g/kg for store F). The energy value was higher, over 270.23 kcal/100g meat, for products from sources A, B, E, and for sources C, D, F, was below 195.7 kcal/100g.
Key words: sausages, proteins, lipids, collagen, water
STUDIU PRIVIND CALITATEA NUTRITIVĂ A CÂRNAŢILOR PROASPEŢI DIN ROMÂNIA
Gabriela Frunză, Cecilia Pop
Rezumat
Scopul acestui studiu a fost analiza comparativă a calităţii nutritive a cârnaţilor proaspeţi refrigeraţi, comercializaţi sub marcă proprie în principalele supermarketuri din România (A, B, C, D, E, F), pe baza compoziţiei chimice şi a valorii energetice. Au fost analizate 36 de probe (şase probe de produs pentru fiecare magazin) achiziţionate în luna iulie 2017. Conţinutul în proteine, lipide, colagen şi apă a fost determinat utilizând analizatorul automat Food Check (spectrofotometru cu infraroşu); substanţele minerale au fost determinate prin calcinare, iar substanţele extractive neazotate (SEN) şi valoarea energetică au fost stabilite prin calcul, folosind formule convenţionale. Rezultatele obţinute au fost prelucrate statistic, inclusiv prin analiza varianţei (Anova One Way, Multiple Comparison), observându-se diferenţe semnificative şi foarte semnificative pentru majoritatea componentelor analizate. Cel mai mult a variat conţinutul de lipide, cu diferenţe de 138,7 g/kg produs (de la 95,7 g/kg în magazinele F, la 234,4 g/k în magazinele E); conţinutul în proteine a avut variaţii mai reduse, cu diferenţe de 61,5 g/kg produs (de la 132,8 g/kg pentru magazinul E, la 194,3 g/kg pentru magazinul F). Valoarea energetică a fost mai ridicată, peste 270,23 kcal/100g carne, pentru produsele din sursele A, B, E, iar pentru sursele C, D, F, a fost sub 195,7 kcal/100g.
Cuvinte cheie: cârnaţi, proteine, lipide, colagen, apă