M.C. Cioran

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCHES ON THE CONSERVATION OF CARP FILETS CYPRINUS CARPIO VARIETY PODU ILOAIE BY THE METHOD OF DEHYDRATION

M.C. Cioran, G.E. Nascu, B. Păsărin

Abstract
    The present research aimed at the storage time of the Cyprinus carpio -carp fish filets, the Podu Iloaie variety by the dehydration method at 55°C. For the experiment, 10 kg of carp net filets were used, these being exposed at 55°C for 8 hours. The fish filets were 1 centimeter long and 8.2 centimeters and 10.6 centimeters in length. From the total of 10 kg of carp filets after the dehydration process, about 3.740 kg of dehydrated product was obtained. The deshydrator has a capacity of 2kg and is powered by a 220V power supply with a nominal power of 450w provided with 4 cm deshydration trays with a diameter of 35 cm and a temperature trap. After the dehydration period, the fish filets were placed in vacuum bags and kept at a constant temperature of 14°C for 12 months. The control of the obtained product was verified in the months 1, 3, 6, 9 and 12 by sensory evaluation of fish meat. The results obtained show good preservation by the dehydration method. By this method of preservation new products can be made for marketing.

Key words: dehydration, Cyprinus carpio, fillets


CERCETĂRI PRIVIND CONSERVAREA FILLÉ-URILOR DE CRAP CYPRINUS CARPIO VARIETATEA PODU ILOAIE PRIN METODA DE DESHIDRATARE

M.C. Cioran, G.E. Nascu, B. Păsărin

Rezumat
    Cercetările de faţă au avut drept scop timpul de depozitare al fillé-urilor de peşte Cyprinus carpio –crap varietatea Podu Iloaie prin metoda de deshidratare la temperatura de 55° C. Pentru realizarea experimentului au fost folosite 10 kg de file de crap făra piele, acestea fiind expuse la temperatura de 55 ° C timp de 8 ore. Fillé-urile de peşte au avut grosimi de 1 centimetri şi lungimi înre 8,2 cm şi 10,6 cm. Din totalul de 10 kg de fillé-uri de crap după procesul de deshidratare s-au obţinut cca 3,740 kg de produs deshidratat. Aparatul de deshidratat a avut o capacitate de 2kg fiind alimentat la o sursă de curent de 220V cu o putere nominală de 450w prevăzut cu 4 tăvi de deshidratare cu o înalţime de 3 cm cu un diametru de 35 cm şi un teporizator de temperatură. După perioada de deshidratare, fillé-urile de peşte au fost introduse în pungi vidabile şi au fost menţinute la o temperatură constantă de 14 °C timp de 12 luni. Controlul produsului obţinut s-a verificat în lunile 1,3,6,9 si 12 prin evaluarea senzorială a cărnii de peşte. Rezultatele obţinute relatează o bună conservare prin metoda de deshidratare. Prin această metodă de conservare se pot realiza produse noi pentru comercializare.

Cuvinte cheie: deshidratare, Cyprinus carpio, fillé-uri