M.I. Pop

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDY ON THE NUTRITIONAL QUALITY OF SOME FRESH MINCED MEAT ROLLS PRODUCTS FROM ROMANIA

M.I. Pop, Gabriela Frunză

Abstract
    The purpose of this study was a comparative analysis of the nutritional-economic characteristics of fresh minced meat rolls, marketed under its own brand in the main supermarkets in Romania (Auchan, Billa, Carrefour, Kaufland, Lidl), and respectively produced and marketed of a local butchery. There were analyzed 36 samples (purchased in June 2017), based on the ingredients and additives used, but also of the chemical composition, of the energy value and the price of products, using both, the information on the labels and also the results of the own determinations. The content of proteins, lipids, collagen and water was determined using the automatic analyzer Food Check (infrared spectrophotometer); the mineral substances were determined by calcination and the carbohydrates and energy value were determined by calculation, using conventional formulas. The data obtained were statistically processed, including by analysis of variance, with significant and very significant differences for the most parameters analyzed (differences that can be attributed to different manufacturing recipes respectively of the raw material and the chemical composition). The most important differences between the products analyzed have targeted the lipid content (up to 111.6 g/kg of product), water (up to 97.7 g/kg product) and the energetic value (up to 893 kcal/kg of product) but also for protein content (up to 24.4 g/kg of product).

Key words: minced meat rolls, chemical composition, energy value


STUDIU PRIVIND CALITATEA NUTRITIVĂ A UNOR SORTIMENTE DE PASTĂ DE MICI DIN ROMÂNIA

M.I. Pop, Gabriela Frunză

Rezumat
    Scopul acestui studiu a fost o analiză comparativă a caracteristicilor nutriţional-economice a pastei de mici refrigerate, comercializată sub marcă proprie în principalele supermarketuri din România (Auchan, Billa, Carrefour, Kaufland, Lidl), şi respectiv produsă şi comercializată de o carmangerie locală. Au fost analizate 36 de probe (achiziţionate în luna iunie 2017), pe baza ingredientelor şi aditivilor utilizaţi, dar şi a compoziţiei chimice, a valorii energetice şi a preţului produselor, folosind atât informaţiile prezentate pe etichete cât şi rezultatele determinărilor proprii. Conţinutul în proteine, lipide, colagen şi apă a fost determinat utilizând analizatorul automat Food Check (spectrofotometru cu infraroşu); substanţele minerale au fost determinate prin calcinare, iar carbohidraţii şi valoarea energetică au fost stabilite prin calcul, folosind formule convenţionale. Datele obţinute au fost prelucrate statistic, inclusiv prin analiza varianţei, observându-se diferenţe semnificative şi foarte semnificative pentru majoritatea parametrilor analizaţi (diferenţe ce pot fi puse pe seama reţetelor diferite de fabricaţie, respectiv a materiilor prime şi a compoziţie chimice). Cele mai importante diferenţe între produsele analizate au vizat conţinutul de lipide (de până la 111,6 g /kg de produs), apă (de până la 97,7 g/kg produs) şi valoarea energetică (de până la 893 kcal/kg produs), dar şi pentru conţinutul în proteine (până la 24,4 g/kg de produs).

Cuvinte cheie: pastă de mici, compoziţie chimică, valoare energetică