EFFECTS OF USING VOLCANIC TUFF IN COWS DIETS ON THE NUTRITIONAL QUALITY OF MILK
Margareta Olteanu, Mihaela Saracila, Mariana Ropota, Raluca Paula Turcu, Rodica Diana Criste, D. Dragatoiu,
Elena Narcisa Pogurschi, Monica Paula Marin
Abstract
Natural and synthetic zeolites are widely used in animal nutrition as performance promoters, and their use also exerts a variety of favourable effects on the prevention or treatment of certain animal diseases in the farm. Natural zeolites provide the necessary macro and trace elements for animals, and stimulate their health and production (Quote Garcia- Lopez et al., 1992; Nikkhah et al., 2001; Sadeghia si Shawrangb, 2008; Dschaak et al., 2010; Deniz Alic Ural, 2014; Panagiotis et al., 2016). Thus the present paper has proposed the characterization of tuff in terms of its nutrient content and the study of the effects of its use in cows feeding on milk quality. Tuff has 90.49g% dry matter, 1.63g% calcium, 0.09g% phosphorus, 1793.18ppm iron. The raw ingredients used in the diets of dairy cows were: a mixture of barley and corn with a content of 87.52g% of dry matter, 9.61g% crude protein, 1.39g% ether extractives; corn cob + beans with 39.21% dry matter, 3.68g% crude protein, 1.36g% ether extractives; corn silage with a content of 28.71 g% dry matter, 1.47 g% crude protein, 0.54 g% ether extractives, and alfalfa hay with 88.87 g% dry matter, 17.23 g% crude protein, 0.92 g% ether extractives. Cow's milk had 13.51g% dry matter, 2.62 g% protein, 0.11g% calcium, 0.08g% phosphorus, 1.63 ppm iron.
EFECTELE UTILIZĂRII TUFULUI VULCANIC ÎN HRANA VACILOR ASUPRA CALITĂŢII NUTRIŢIONALE A LAPTELUI
Margareta Olteanu, Mihaela Saracila, Mariana Ropota, Raluca Paula Turcu, Rodica Diana Criste, D. Dragatoiu,
Elena Narcisa Pogurschi, Monica Paula Marin
Rezumat
Zeoliţii naturali şi sintetici sunt folosiţi pe larg în hrana animalelor ca promotori de performanţă, utilizarea lor exercitand în plus diverse efecte favorabile asupra prevenirii sau tratamentului anumitor boli ale animalelor de fermă. Zeoliţii naturali asigură necesarul de macro şi microelemente pentru animale, şi stimulează sănătatea şi producţia acestora (Quote Garcia- Lopez et al., 1988; Nikkhah et al., 2001; Sadeghia si Shawrangb, 2008; Dschaak et al., 2010; Deniz Alic Ural, 2014; Panagiotis et al., 2016). Astfel lucrarea de faţă şi-a propus caracterizarea tufului privind conţinutul în nutrienţi şi studierea efectelor utilizării lui în hrana vacilor asupra calităţii laptelui. Tuful vulcanic s-a caracterizat printr-un conţinut de 90.49g% substanţă uscată, 1.63g% calciu, 0.09 g% fosfor, 1793.18 ppm fier. Materiile prime utilizate în raţia vacilor de lapte au fost: un amestec de orz şi porumb cu un conţinut de 87.52g% substanţă uscată, 9.61g% proteină, 1.39g% grăsime; porumb ştiulete + boabe cu un conţinut de 39.21% substanţă uscată, 3.68g% proteină, 1.36g% grăsime; siloz porumb cu un conţinut de 28.71g% substanţă uscată, 1.47g% proteină, 0.54g% grăsime şi fân de lucernă cu un conţinut de 88.87g% substanţă uscată, 17.23g% proteină, 0.92g% grăsime. Laptele de vacă s-a caracterizat printr-un conţinut de 13.51g% substanţă uscată, 2.62g% proteină, 0.11g% calciu, 0.08 g% fosfor, 1.63 ppm fier.
Cuvinte cheie: tuf vulcanic, vaci de lapte, calitate lapte, minerale