NATURAL RESISTANCE OF PIGS TO DIFFERENT ABIOTIC FACTORS
N. Cherniy, Al. Mitrofanov, Olga Machula, Ludmila Tarasenko
Abstract
The article summarizes our own research and the publications on the importance of hygiene sanitary and technological factors to ensure disease prevention, to increase the resistance and productivity of pigs. The emphasis has been done not on the treatment but on the prevention of swine diseases due to the optimization of the standards of hygienic parameters, tolerated permissible concentrations of substances in the environment, their influence not only on the processes of thermoregulation in the body and body adaptation but also to the increase in the resistance of the body to infectious agents. Due to non-observance of the rules of hygiene and sanitation, feeding and drinking regimes in the pig-breeding enterprises, the annual death of animals exceeds 25%, the diseases of the digestive tract are registered in 40-50%, respiratory diseases - in 25-30% of cases. Growth retardation is registered in the young animals, the durability does not exceed 83.2-85.6%. High indoor air humidity should be considered as a factor of importance in the etiopathogenesis of respiratory diseases and temperature changes - as a factor to prevent hyperthermia and hypoglycemia. The increase in the efficiency of the work in pig-breeding complexes can be achieved: - firstly, due to the decrease in the influence of environmental factors having the negative impact on the development of swine immunity; secondly, due to the elimination of negatively acting agents from the external environment and the strengthening of factors that increase the resistance of the body; thirdly, due to the development of nonspecific immunostimulants and their rational use in the pig - breeding practice.
Key words: swine, resistance, hygiene, sanitation, abiotic and biotic factors
REZISTENŢA ORGANICĂ A PURCEILOR LA DIFERIŢI FACTORI DE MEDIU ABIOTICI
N. Cherniy, Al. Mitrofanov, Olga Machula, Ludmila Tarasenko
Rezumat
Acest articol reuneşte rezultatele cercetărilor proprii şi ale altor cercetări din literatură, asupra importanţei zooigienei şi a factorilor tehnologici care asigură profilaxia unor afecţiuni la porcine şi creşterea productivităţii. S-a pus foarte mult accent nu atât pe tratarea unor afecţiuni, cât mai ales pe prevenirea acestora, prin optimizarea standardelor privind parametrii de zooigienă, prin ajustarea concentraţiilor maxim admise de substanţe nocive în mediu şi prin studiul influenţei acestor factori asupra proceselor de termoreglare din organism, şi asupra altor procese adaptative, inclusiv asupra rezistenţei organice. Datorită nerespectării normelor de igienă şi sanitaţie în complexele de creşterea porcinelor, ratele anuale de pierderi din efectiv ating 25%. Bolile digestive se întâlnesc în 40-50% din cazuri iar cele respiratorii apar în 25-30% din situaţii. Se înregistrează întârzieri ale creşterii în 83,2-85,6% din efectiv, mai ales la tineret. Umiditatea ridicată a aerului din adăposturile porcinelor este un factor important în etiopatogeneza afecţiunilor respiratorii, în timp ce modificarea temperaturii ambientale poate preveni hipertermia şi hipoglicemia. Creşterea eficienţei în complexele de creştere a porcinelor poate fi atinsă prin: 1) reducerea influenţei factorilor de mediu cu impact asupra dezvoltării răspunsului imunitar; 2) eliminarea agenţilor de mediu extern care acţionează negativ şi intensificarea acelor factori care cresc rezistenţa organică; 3) dezvoltarea de produse imunostimulatoare nespecifice şi utilizarea lor raţională în creşterea suinelor.
Cuvinte cheie: porci, rezistenţă, igienă, sanitaţie, factori biotici şi abiotici