Raluca Paula Turcu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


USE OF FLAXSEED MEAL AND GRAPE SEED MEAL (2% AND 3%) AS NATURAL ANTIOXIDANT IN BROILER DIETS

Raluca Paula Turcu, Margareta Olteanu, Rodica Diana Criste, Dumitra Tatiana Panaite, Mariana Ropota, P.Al. Vlaicu, Cristina Soica

Abstract
    This paper presents a 3-week "in vivo" feeding experiment conducted on 90, Cobb 500 broiler chicks, aged 14 days, assigned to 3 groups: a control group (C), and two experimental groups (E1, E2). Unlike the diet formulation for group C (based on corn, wheat, soybean meal and flax meal), the diet formulations for the experimental groups also included 2% (E1) and 3% (E2) grape seeds meal as natural antioxidant. The bioproductive parameters monitored throughout the feeding trial were not significantly (P>0.05) different between the groups. Six broilers per group were slaughtered in the end of the trial and six samples of breast meat and of thigh meat were formed for each group. the total amount of polyunsaturated fatty acids (PUFA) was significantly (P≤0.05) higher in the experimental groups, both in the breast meat: 31.50±1.59g (E1) and 33.74±0.29g (E2) vs. 29.29±0.96 g/100 g total fatty acids (C), and in the thigh meat: 30.28±1.09g (E1) and 34.08±1.80 (E2) vs 29.58±1.16 g/100gtotal fatty acids (C). The highest content of alfa linolenic acid (ALA), 1.12±0.07g, was recorded in the breast meat from group E1, which was significantly (P≤0.05) different from0.89±0.34g/100 g total fatty acids, in group C.

Key words: broiler, breast meat, thigh meat, flaxseed meal, grape seed meal, ALA


UTILIZAREA SROTULUI DE IN ŞI A FĂINEI DIN SÂMBURI DE STRUGURI (2% ŞI 3%) CA ANTIOXIDANT NATURAL ÎN HRANA PUILOR BROILER

Raluca Paula Turcu, Margareta Olteanu, Rodica Diana Criste, Dumitra Tatiana Panaite, Mariana Ropota, P.Al. Vlaicu, Cristina Soica

Rezumat
    Lucrarea de faţă prezintă un studiu experimental "in vivo" efectuat pe pui cu creştere intensivă, hibridul Cobb 500, pe 90 capete, în vârstă de 14 zile, timp de 3 săptămâni, împărţiţi în 3 loturi: un lot de control (C) şi două loturi experimentale (E1, E2). Comparativ cu structura raţiei C (bazată pe porumb, grâu, srot soia şi srot de in) în raţiile experimentale s-a inclus 2% (E1), respectiv 3% (E2) srot din sâmburi de struguri, în calitate de antioxidant natural. Parametrii bioproductivi înregistraţi nu s-au diferenţiat semnificativ (P>0.05) între loturi. La sfârşitul experimentului s-au efectuat sacrificări a câte 6 pui/lot, constituindu-se 6 probe de piept, respectiv pulpa/lot. Totalul acizilor graşi polinesaturaţi (PUFA) a înregistrat valori semnificativ mai mari (P≤0.05) în loturile experimentale, atât în pieptul de pui: 31.50±1.59g (E1) şi 33.74±0.29g (E2) vs. 29,29±0,96 g/100 g totali acizi grasi (C), cât şi în pulpa de pui: 30.28±1.09g (E1) şi 34.08±1.80 (E2) vs. 29.58±1,16 g/100g totali acizi grasi (C). Cel mai mare conţinut de acid α-linolenic (ALA) de 1.12±0.07g a fost înregistrat în pieptul de pui (E1), cu diferenţa semnificativă (P≤0.05) comparativ cu 0.89±0.34g/100 g totali acizi grasi (C). Conţinutul de acizi polinesaturaţi omega 3 cel mai ridicat (2.33±0.25g) a fost înregistrat tot în pieptul de pui (E1), cu diferenţa semnificativă (P≤0.05) faţă de 2.14±0.05g/100 g totali acizi graşi (C).

Cuvinte cheie: broiler, piept de pui, pulpă de pui, srot de in, făină din sâmburi de struguri, ALA