I.M. Pop

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


CONTRIBUTIONS REGARDING THE NUTRITIVE QUALITY OF "SIBIU SALAMI"

I.M. Pop, Gabriela Frunză, Cecilia Pop

Abstract
    "Sibiu Salami" is a raw-dried salami, with noble mold (Penicillium nalgiovensis), matured for at least 60 days, being certified PGI (Protected Geographical Indication) from 2016. The nutritional quality of "Sibiu Salami" made by the main producers (Salbac, Aldis, Reinert, Salsi and Cris-Tim) was the purpose of this study. Were analyzed 30 samples (six samples for each manufacturer). The crude chemical composition (the amount of water, proteins, lipids, salt and collagen was analyzed using Infrared Spectrophotometer Food Check; the mineral substances were determined by calcination, and the carbohydrate content and energy value were determined by calculation, using conventional formulas. The results of determinations made highlighted small differences between the products analyzed for chemical content and energy value, more obvious in the case of protein content (which ranged between 23.54% and 27.81%), fat (with variations between 37.60% and 40.98%) and water (between 25.96% and 29.87%). For all products analyzed determined water and salt content did not exceed 30% and 5% respectively, falling within the limits of existing standards.

Key words: salami, meat, lipids, proteins, salt


CONTRIBUŢII PRIVIND CALITATEA NUTRITIVĂ A "SALAMULUI DE SIBIU"

I.M. Pop, Gabriela Frunză, Cecilia Pop

Rezumat
    "Salamul de Sibiu" este un salam crud-uscat, cu mucegai nobil (Penicillium nalgiovensis), maturat minim 60 de zile, fiind certificat IGP (Indicaţie Geografică Protejată) din anul 2016. Calitatea nutritivă a "Salamului de Sibiu" fabricat de principalii producători (Salbac, Aldis, Reinert, Salsi şi Cris-Tim), a reprezentat scopul acestui studiu. Au fost analizate 30 probe (şase probe pentru fiecare producător). Compoziţia chimică brută (cantitatea de apă, proteine, lipide, sare şi colagen) a fost analizată utilizând spectrofotometru cu infraroşu Food Check, substanţele minerale au fost determinate prin calcinare, iar conţinutul în glucide şi valoarea energetică au fost stabilite prin calcul, folosind formule convenţionale. Valoarea nutritivă obţinută pentru produsele analizate s-a încadrat în limita standardelor de calitate în vigoare, fiind apropiate pentru toţi producătorii, dar pot fi sesizate diferenţe mai evidente pentru conţinutul de proteine, un produs având cu 4,27 g/100 g mai multe proteine comparativ cu alt produs (27,81 g/100 g pentru produsul Salsi versus 23,54 g/100 g pentru produsul Aldis). Cantitatea de apă şi sare determinate nu a depăşit 30% şi respectiv 5%, încadrându-se în limita standardelor în vigoare pentru toate cele cinci produse analizate.

Cuvinte cheie: salam, carne, lipide, proteine, cenuşă