Abstract
The role of essential fatty acids in human and animal health, growth, and development is a topic of continued interes. A 6-wk study was performed on 80 Tetra SL (56 weeks) laying hens, to determine the nutritional quality of the poultry eggs treated with a a mixture of cereal and oleaginous grains (corn, flax oil, barley and peas - VMLO). The laying hens, housed in an experimental hall with controlled environment (16 light regimen, 20.01±1.44°C temperature; 65±6.38% humidity) were assigned to 2 groups (C and E). The poultry received a conventional feed with the same basic structure (2750 kcal/kg metabolizable energy and 16.5% crude protein). Compared to the C diet (2750 kcal/kg metabolizable energy and 16.5% crude protein) characterized by 0.83 g of α-linolenic acid (C18:3n3), the E diet included 15% VMLO, which resulted in an increase in α-linolenic acid concentration in the diet up to 13.80 g /100g total fatty acids. At the end of the study, 18 eggs/group were collected to determine the PUFA and cholesterol concentrations in yolk. The results obtained for E group eggs, whose concentration in PUFA Ω3 (5.07±0.546g % total fatty acids) increased significantly (P<0.05) compared to C (1.22±0.139g % total fatty acids), indicated significantly lower values concerning the cholesterol concentration (1.661±0.056 g% dry egg yolk) compared to C (1.865±0.178 g% dry egg yolk). Use of VMLO in poultry feed has positively influenced egg quality without affecting production performance.
Key words: layers, eggs, fatty acids, cholesterol
CALITATEA NUTRIŢIONALĂ A OUĂLOR DE GĂINĂ HRĂNITE CU UN AMESTEC MIXT DE CEREALE ŞI OLEAGINOASE
Rezumat
Rolul acizilor graşi esenţiali în sănătatea umană şi animală este un subiect de interes continuu. Timp de 6 săptămâni s-a efectuat un studiu experimental pe 80 găini ouătoare Tetra SL (56 săptămâni) pentru a evalua calitatea nutriţională a ouălor de găină hrănite cu un amestec mixt de cereale şi oleaginoase (porumb, ulei de in, orz şi mazăre -VMLO). Păsările cazate într-o hală experimentală cu microclimat controlat (16h lumina/24h; T=20.01±1.4430C respectiv U= 65±6.38 %), au fost împărţite randomizat în 2 loturi (M şi E). Găinile au fost hrănite cu reţete având aceiaşi structură de bază (16.5% PB şi 2750 kcal EM). Fata de reteta conventionala C caracterizata prin 0.83 g acid α-linolenic (C18:3n3), reteta lotului experimental a diferit prin includerea de 15 % VMLO, ceea ce a determinat cresterea concentratiei de acid α-linolenic in reteta pana la 13.80 g /100g total acizi grasi. La final au fost recoltate 18 oua/lot din care s-au determinat acizii grasi polinesaturati si colesterolul. Rezultatele obtinute pentru ouale lotului E, a caror concentratie in Ω:3 (5,07±0,546g % total acizi grasi) a crescut semnificativ (P<0.05) comparativ cu lotul C (1,22±0,139g % total acizi grasi), au indicat valori semnificativ (P<0.05) mai mici pentru concentratia de colesterol din galbenus (1,661±0,056 g col.% galbenus uscat) comparativ cu C (1,865±0,178 g col.% galbenus uscat). Utilizarea VMLO in hrana pasarilr a influenţat pozitiv calitatea oualor, fara afectarea performantelor de productie.