Tatiana Dumitra Panaite

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


NUTRITIONAL QUALITY OF POULTRY EGGS TREATED WITH A MIXTURE OF CEREALS AND OLEAGINOUS CEREALS

Tatiana Dumitra Panaite, Rodica Diana Criste, Mariana Ropota, Al.P. Vlaicu, V.I. Criste, Margareta Olteanu, Cristina Soica

Abstract
    The role of essential fatty acids in human and animal health, growth, and development is a topic of continued interes. A 6-wk study was performed on 80 Tetra SL (56 weeks) laying hens, to determine the nutritional quality of the poultry eggs treated with a a mixture of cereal and oleaginous grains (corn, flax oil, barley and peas - VMLO). The laying hens, housed in an experimental hall with controlled environment (16 light regimen, 20.01±1.44°C temperature; 65±6.38% humidity) were assigned to 2 groups (C and E). The poultry received a conventional feed with the same basic structure (2750 kcal/kg metabolizable energy and 16.5% crude protein). Compared to the C diet (2750 kcal/kg metabolizable energy and 16.5% crude protein) characterized by 0.83 g of α-linolenic acid (C18:3n3), the E diet included 15% VMLO, which resulted in an increase in α-linolenic acid concentration in the diet up to 13.80 g /100g total fatty acids. At the end of the study, 18 eggs/group were collected to determine the PUFA and cholesterol concentrations in yolk. The results obtained for E group eggs, whose concentration in PUFA Ω3 (5.07±0.546g % total fatty acids) increased significantly (P<0.05) compared to C (1.22±0.139g % total fatty acids), indicated significantly lower values concerning the cholesterol concentration (1.661±0.056 g% dry egg yolk) compared to C (1.865±0.178 g% dry egg yolk). Use of VMLO in poultry feed has positively influenced egg quality without affecting production performance.

Key words: layers, eggs, fatty acids, cholesterol


CALITATEA NUTRIŢIONALĂ A OUĂLOR DE GĂINĂ HRĂNITE CU UN AMESTEC MIXT DE CEREALE ŞI OLEAGINOASE

Tatiana Dumitra Panaite, Rodica Diana Criste, Mariana Ropota, Al.P. Vlaicu, V.I. Criste, Margareta Olteanu, Cristina Soica

Rezumat
    Rolul acizilor graşi esenţiali în sănătatea umană şi animală este un subiect de interes continuu. Timp de 6 săptămâni s-a efectuat un studiu experimental pe 80 găini ouătoare Tetra SL (56 săptămâni) pentru a evalua calitatea nutriţională a ouălor de găină hrănite cu un amestec mixt de cereale şi oleaginoase (porumb, ulei de in, orz şi mazăre -VMLO). Păsările cazate într-o hală experimentală cu microclimat controlat (16h lumina/24h; T=20.01±1.4430C respectiv U= 65±6.38 %), au fost împărţite randomizat în 2 loturi (M şi E). Găinile au fost hrănite cu reţete având aceiaşi structură de bază (16.5% PB şi 2750 kcal EM). Fata de reteta conventionala C caracterizata prin 0.83 g acid α-linolenic (C18:3n3), reteta lotului experimental a diferit prin includerea de 15 % VMLO, ceea ce a determinat cresterea concentratiei de acid α-linolenic in reteta pana la 13.80 g /100g total acizi grasi. La final au fost recoltate 18 oua/lot din care s-au determinat acizii grasi polinesaturati si colesterolul. Rezultatele obtinute pentru ouale lotului E, a caror concentratie in Ω:3 (5,07±0,546g % total acizi grasi) a crescut semnificativ (P<0.05) comparativ cu lotul C (1,22±0,139g % total acizi grasi), au indicat valori semnificativ (P<0.05) mai mici pentru concentratia de colesterol din galbenus (1,661±0,056 g col.% galbenus uscat) comparativ cu C (1,865±0,178 g col.% galbenus uscat). Utilizarea VMLO in hrana pasarilr a influenţat pozitiv calitatea oualor, fara afectarea performantelor de productie.

Cuvinte cheie: gaini, oua, acizi grasi, colesterol