PHYSICAL AND CHEMICAL INDICATORS, CONTENT OF MICRO AND MACROELEMENTS AND HEAVY METALS IN SUNFLOWER HONEY
N. Eremia, I. Neicovcena, I. Griţunic
Abstract
The problems of production of high-quality and safe food products and food raw materials are now quite relevant and widely discussed all over the world. The purpose of this work was to study the physicochemical parameters, the content of micro-, macroelements and the presence of heavy metals in sunflower honey. The content of micro- and macroelements and the presence of toxic elements in sunflower honey were determined by the atomic absorption spectrometry method at the Institute of Chemistry of the ASM. It is revealed that the mass fraction of water in sunflower honey has made 17.12%, a invert sugar – 92.24%, sucrose – 1.35%, Diastase number – 21.49 units to Gotha, oxymethylfurfural – 9.44 mg/kg, the general acidity – 2.26 сm3NaOH solution in (miliequivalent) on 100 g of honey and ash-content – 0.12%. It is revealed that in sunflower honey minerals average Mn – 0.320 mg/kg, Zn – 0.397 mg/kg, Cu – 0.397 mg/kg, Fe – 2.950 mg/kg, Cr – <0.12 mg/kg, Ni – <0.17 mg/kg, and macroelements: Ca2+ – 85.833 mg/kg, Mg2+ – 27.00 mg/kg, K+ – 944.23 mg/kg, Na+ – 23.00 mg/kg, P2O5 – 67.20 mg/kg. It is established that sunflower honey on average contains 1.101 mg / g of amino acids, of which the greatest amount is proline – 27.52%, aspartic acid – 15.44% and glutamic acid – 11.35% of the total amount. It is established that sunflower honey on average contains heavy metals: lead – <0.10 mg/kg, cadmium – <0.01 mg/kg, strontium – <2.3 Bq/kg, zinc – 0.448 mg/kg, copper – 0.318 mg/kg. The mineral structure of honey can depend on the region of origin of melliferous cultures, including on soil and climatic conditions.
Key words: sunflower honey, physical and chemical indicators, micro, macroelements, heavy metals, amino acids
INDICII FIZICO-CHIMICI, CONŢINUTUL MICRO-, MACROELEMENTELOR ŞI METALELOR GRELE ÎN MIEREA DE FLOAREA-SOARELUI
N. Eremia, I. Neicovcena, I. Griţunic
Rezumat
Problemele obţinerii produselor alimentare calitative în condiţii de siguranţă şi a materiilor prime la momentul actual sunt destul de relevante şi discutate pe larg în întreaga lume. Scopul acestei lucrări constă în studierea indicilor fizico-chimici, conţinutul micro-, macroelementelor şi prezenţa metalelor grele în mierea de floarea-soarelui. Conţinutul micro- şi macroelementelor şi prezenţa elementelor toxice în mierea de floarea-soarelui au fost determinate prin metoda spectrometriei de absorbţie atomică la Institutul de Chimie al AşM. Sa relevat că fracţia masică de apă din mierea de floarea-soarelui constituie în medie 17,12%, de zahăr invertit – 92,24%, de zaharoză – 1,35%, indicele diastazic – 21,49 un. Gote, oximetilfurfurolul – 9,44 mg/kg, aciditate totală – 2,26 cm3 NaOH soluţie în (miliechivalenţi) la 100 g miere, cenuşa – 0,39%. Sa determinat că, în mierea de floarea-soarelui, microelementele constituie în medie Mn – 0,320 mg/kg, Zn şi Cu – 0,397 mg/kg, Fe – 2,950 mg/kg, Cr – <0,12 mg/kg, Ni – <0,17 mg/kg şi macroelementele: Ca2+ – 85,833 mg/kg, Mg2+ – 27,00 mg/kg, K+ – 944,23 mg/kg, Na+ – 23,00 mg/kg, P2O5 – 67,20 mg/kg. S-a stabilit că mierea din floarea-soarelui conţine metale grele în medie: plumb – <0,10 mg/kg, cadmiu – <0,01 mg/kg, stronţiu – <2,3 Bq/kg, zinc şi cupru – 0.397 mg / kg. Sa determinat că mierea de floarea-soarelui conţine în medie 1,101 mg/g aminoacizi, dintre care cea mai mare cantitate o constituie prolină – 27,52%, acidul aspartic – 15,44% şi acidul glutamic – 11,35% din cantitatea totală. Compoziţia minerală a mierii poate depinde de regiunea de origine a plantelor melifere, inclusiv de condiţiile solului şi climaterice.
Cuvinte cheie: miere de floarea-soarelui, indicii fizico-chimici, micro, macroelemente, metale grele, aminoacizi