Bianca-Maria Mădescu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


NUTRIGENOMICS, A NEW DIRECTION FOR DAIRY COWS: A REVIEW

Bianca-Maria Mădescu, A.C. Matei, Elena Ruginosu, Mădălina-Alexandra Davidescu, V. Vintilă, M. Amarandei, Şt. Creangă

Abstract
   A fairly fresh area of studies is nutrigenomics in dairy cows. It is described as the research of nutritional genome-wide factors that alter gene expression. The capacity of nutrients to communicate with genes and modulate molecular processes that impact physiological functions is well recognized nowadays. This has resulted in increasing interest among researchers in exploring nutrition at a molecular level and developing two fields of study: nutrigenomics (evaluates the influence of nutrients on gene expression) and nutrigenetics (evaluates the heterogeneous individual nutrient response due to genetic variation). Due to their biologically significant positions during early postnatal life, fatty acids are one of the nutrients most studied. Fatty acids modulate transcription factors engaged in lipid metabolism regulation. The use of various sources of polyunsaturated fatty acids, starch concentrations, forage ratios and vitamins stands out among the options for dietary manipulation with the aim of modulating lipogenesis. Retinoic acid activates both receptors of retinoic acid (RAR) and receptors of retinoid X (RXR), causing epigenetic modifications in important adipogenesis regulatory genes. We are at the frontier of the nutrigenomics era in ruminants and original information firmly suggest that this science branch can play a critical part in future actions to feed better dairy cattle.

Key words: Fatty acids, Metabolism, Milk, Nutrients


NUTRIGENOMICA, O NOUĂ DIRECŢIE PENTRU FERMELE DE VACI PENTRU LAPTE

Bianca-Maria Mădescu, A.C. Matei, Elena Ruginosu, Mădălina-Alexandra Davidescu, V. Vintilă, M. Amarandei, Şt. Creangă

Rezumat
   O zonă destul de recenta de studiu este nutrigenomica la vacile pentru lapte. Aceasta este descrisă ca fiind cercetarea factorilor nutriţionali care modifica exprimarea genelor la nivelul genomului. Capacitatea substanţelor nutritive de a comunica cu genele şi de a modula procesele moleculare care afectează funcţiile fiziologice este recunoscută în zilele noastre. Acest lucru a dus la creşterea interesului cercetătorilor pentru explorarea nutriţiei la nivel molecular şi dezvoltarea a două domenii de studiu: nutrigenomica (evaluează influenţa nutrienţilor asupra expresiei genice) şi nutrigenetica (evaluează răspunsul heterogen al unui nutrient individual datorită variaţiei genetice). Datorită funcţiilor lor biologice importante din perioada postnatală, acizii graşi sunt unii dintre nutrienţii cei mai studiaţi. Acizii graşi modulează factorii de transcripţie angajaţi în reglarea metabolismului lipidic. Utilizarea diferitelor surse de acizi graşi polinesaturaţi, concentraţii de amidon, proporţii de furaje şi vitamine se remarcă prin tipurile de manipulare dietetică cu scopul de a modula lipogeneza. Acidul retinoic activează receptorii acidului retinoic (RAR) şi receptorii X retinoizi (RXR), determinând modificări epigenetice în genele regulatoare importante ale adipogenezei. Suntem la frontiera erei nutrigenomice la rumegătoare, iar informaţiile sugerează cu fermitate că această ramură ştiinţifică poate juca un rol esenţial în acţiunile viitoare pentru o hrănire mai bună a vacilor de lapte.

Cuvinte cheie: Acizi graşi, Metabolism, Lapte, Nutrienţi