CHANGES IN THE GUT MICROBIOTA OF BROILER CHICKENS AFTER LACTOBACILLUS SP. PROBIOTIC TREATMENTS: A MINI-REVIEW
E. Târnoveanu, Mihaela Dumitru, Mihaela Hăbeanu
Abstract
Biotechnology studies have documented several positive effects of probiotic products on the animals’ state of health. Probiotic Lactobacillus sp. treatments applied to broiler chickens may help restore the balance of the gastrointestinal microbiota. The way probiotics act against pathogens can prevent microbial diseases and improve the host’s resistance to gut infections during physiological stress occurring in the intensive production system. Other advantages for the host expected from the use of probiotic products as feed additives are the synthesis of vitamins and the activation of the immune system. According to morphological approaches, there are some changes in the size of the intestinal absorption surface recorded after the administration of probiotic treatments to the broiler chickens. Such histological changes would relate to a better assimilation of the feed. Increasing the nutrient availability by the lactic acid bacteria colonies in the gastrointestinal tract improves the broiler chickens’ production. The probiotic treatments are associated with a reduction in the number of pathogen populations and an increased percentage of the beneficial microorganisms, both leading to a better health status of the host. The applicability of probiotic properties in vivo depends on keeping the appropriate ratio between the concentration of the probiotic products and the feed quantity adapted to the intense growth needs of the broiler chickens.
MODIFICĂRI OBŢINUTE ÎN COMPOZIŢIA MICROBIOTEI GASTROINTESTINALE LA PUII DE CARNE PRIN TRATAMENTE CU TULPINI DE LACTOBACILLUS SP.: MINIRECENZIE
E. Târnoveanu, Mihaela Dumitru, Mihaela Hăbeanu
Rezumat
Studiile de biotehnologie arată că biopreparatele microbiene probiotice îndeplinesc o serie de funcţii benefice fondului de sănătate animal. Reglarea echilibrului la nivelul microbiotei gastro-intestinale prin administrarea de tulpini simbiotice de Lactobacillus sp. constituie o măsură eficientă de prevenţie a unor boli microbiene, care se manifestă îndeosebi în condiţii de creştere intensivă. Prin specificul de acţiune asupra agenţilor patogeni, probioticele conferă rezistenţă puilor de carne la infecţii microbiene, în perioadele de stres fiziologic. Alte beneficii derivate din întrebuinţarea acestor produse ca aditivi furajeri sunt sinteza de vitamine şi activarea sistemului imunitar al puilor de carne. Potrivit studiilor de morfologie, în urma tratamentelor cu probiotice se înregistrează o creştere a suprafeţei de absorbţie intestinală, care asigură o mai bună asimilare a nutrienţilor incluşi în nutreţuri. Disponibilizarea nutrienţilor de către coloniile de bacterii acidolactice localizate intestinal asigură eficienţa în producţie. Tratamentele cu probiotice sunt asociate cu reduceri numerice în populaţiile de agenţi patogeni şi cu creşterea procentajului de microorganisme benefice, care conduc la îmbunătăţirea stării de sănătate a organismului gazdă. Aplicabilitatea principiilor de acţiune probiotice in vivo depinde în mare măsură de concentraţia biopreparatelor, care trebuie să alcătuiască un raport corespunzător cu raţia furajeră adaptată nevoilor de creştere intensă.