Eka Wulandari

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM RABBIT MEAT BEKASAM ON GRAM POSITIVE AND NEGATIVE BACTERIA

Eka Wulandari, Husmy Yurmiati, Toto Subroto, Kusmajadi Suradi

Abstract
   Bekasam is a traditional fermentation product made from rabbit meat that is an adaptation of fish fermentation which are often consume in several regions in Indonesia. The fermentation process is spontaneous and the bacteria growing are dominated by Lactid Acid Bacteria. The aim of this study was to study the antimicrobial activity of lactic acid bacteria isolated from rabbit meat bekasam against gram-positive pathogenic bacteria (Staphilococcus aureus, Listeria monocytogenes) and gram-negative (Salmonella thypimurium, Eschericia coli). Eleven isolates of LAB were isolated from rabbit meat bekasam and the antimicrobial activity was measured during fermentation. The results showed that the highest inhibition of antibacterial activity was obtained from isolate 6.1 which the clear zone were 16.4 mm for S. Aureus, 12.5mm for L. monocytogenes, 15.2 mm for S. thypimurium and 13.1mm for E. coli.

Key words: bekasam, fermentation, lactid acid bacteria, antimicrobial activity


ACTIVITATEA ANTIMICROBIANĂ A BACTERIILOR ACIDO-LACTICE BEKASAM IZOLATE DIN CARNEA DE IEPURE ASUPRA BACTERIILOR GRAM POZITIVE ŞI NEGATIVE

Eka Wulandari, Husmy Yurmiati, Toto Subroto, Kusmajadi Suradi

Rezumat
   Bekasam este un produs de fermentaţie tradiţional, pe bază de carne de iepure, obţinut prin procedee asemănătoare celor utilizate la fermentarea peştelui în mai multe regiuni din Indonezia. Procesul fermentativ este unul spontan şi proliferarea bacteriană este dominată de bacteriile acido-lactice. Scopul studiului a fost de a testa activitatea antimicrobiană a bacteriilor acido-lactice de tip bekasam izolate din carnea de iepure, asupra bacteriilor patogene gram-pozitive (Staphilococcus aureus, Listeria monocytogenes) şi gram-negative (Salmonella thypimurium, Eschericia coli). Unsprezece tulpini de bacterii acido-lactice au fost izolate din produsul bekasam pe bază de carne de iepure şi activitatea antimicrobiană a fost măsurată pe parcursul proceselor fermentative. Rezultatele au arătat că activitatea bacteriostatică optimă a fost obţinută de tulpina 6.1, la care zona clară de inhibiţie a fost de 16.4 mm la S. Aureus, de 12.5mm la L. monocytogenes, de 15.2 mm la S. thypimurium şi de 13.1mm la E. coli.

Cuvinte cheie: bekasam, fermentaţie, bacterii acido-lactice, activitate antimicrobiană