Elena Mocanu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE INFLUENCE OF PRODUCTION SYSTEMS ON THE NUTRITIONAL VALUE OF COMMON CARP AND ASIAN CYPRINIDS

Elena Mocanu, N. Patriche, Magdalena Tenciu, M.D. Popa, Viorica Savin, V. Eşanu

Abstract
   The purpose of this paper is to identify the influence of production systems on the nutritional value of four fish species belonging to the Cyprinidae family.
   The present study considered four species: Cyprinus carpio, Hypophthalmichthys molitrix, Hypophthalmichthys nobilis and Ctenopharyngodon idella, reared in semi-intensive system, extensive system and in natural environment. Fish samples were harvested during summer months from Brateș Research and Development Farm – Galați (semi-intensive system), Cotul Chiului Experimental Base (extensive system) and from a natural environment represented by the confluence of the river Prut with the Danube river.
   From each production system, 20 fish samples were analyzed belonging to the four species considered for the experiment. The biochemical composition of fish meat (water content, ash, proteins and lipids) was analyzed and compared for the selected 2 years old cyprinid species, reared in different systems.
   The results have highlighted significant differences on the biochemical profile for the 4 species reared in the selected production systems. The biological material reared in the semi-intensive system had a higher proteins content and a lower lipids content compared to the extensive system or the natural environment, and the nutritional value of the fishes reared in the semi-intensive system was higher than the other samples analyzed.
   Fish with preferable biochemical characteristics in human nutrition result following the application of the semi-intensive system in aquaculture, by supplementing the natural food of the biological material with fodders that improve the nutritive properties of the fish meat.

Key words: Cyprinus carpio, semi-intensive system


INFLUENŢA SISTEMELOR DE PRODUCŢIE ASUPRA VALORII NUTRITIVE LA CRAPUL COMUN ŞI LA SPECIILE DE CIPRINIDE ASIATICE

Elena Mocanu, N. Patriche, Magdalena Tenciu, M.D. Popa, Viorica Savin, V. Eşanu

Rezumat
   Scopul acestui studiu este de a identifica modul în care sistemul de producţie influenţează valoarea nutritivă a patru specii de peşti aparţinând familiei Cyprinidae. Studiul actual a fost realizat pentru patru specii Cyprinus carpio, Hypophthalmichthys molitrix, Hypophthalmichthys nobilis şi Ctenopharyngodon idella crescute în sistem semiintensiv, extensiv şi în mediul natural. Probele aparţinând familiei Cyprinidae au fost prelevate pe timpul verii din Ferma de Cercetare şi Dezvoltare Brateş (sistem semiintensiv), Baza Experimentală Cotul Chiului (sistem extensiv) şi din mediu natural la confluenţa râului Prut cu fluviul Dunărea. Din fiecare sistem de producţie au fost analizate câte 20 de exemplare din cele patru specii analizate. A fost analizată şi comparată compoziţia biochimică a cărnii (conţinutul de apă, cenuşa, cantitatea de proteine şi lipide) pentru speciile de ciprinide selectate cu vârsta de doi ani, crescute în condiţii diferite. Rezultatele au pus în evidenţă diferenţe semnificative privind profilul biochimic a celor patru specii crescute în sistemele de producţie selectate. Materialul biologic crescut în sistemul semi-intensiv are o concentraţie mai mare de proteină şi o concentraţie mai mică de grăsime comparativ cu cel crescut în sistem extensiv sau natural, iar valoarea nutritivă a peştilor crescuţi în sistem semi-intensiv este mai ridicată decât a celorlalte probe analizate. În urma aplicării sistemului semiintensiv în acvacultură, rezultă peşti cu caracteristici biochimice preferabile în alimetaţia oamenilor, prin suplimentarea hranei naturale a materialului biologic cu furaje ce îmbunătăţesc proprietăţile nutritive ale cărnii acestora.

Cuvinte cheie: Cyprinus carpio, sistem semiintensiv