I.M. Pop

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDY ON NUTRITIONAL QUALITY OF THE REFRIGERATED GILTHEAD SEA BREAM (SPARUS AURATA)

I.M. Pop, Gabriela Frunză

Abstract
   The study aimed an analysis of the nutritional quality of refrigerated gilthead sea bream (Sparus aurata), based on the gross chemical composition and its energy value, respectively. Were analyzed 28 gilthead sea bream samples, size 300/600g (average weight 420g), purchased in July 2019 from four supermarkets (coded M1, M2, M3, M4, seven fish per store). The content in water, proteins, lipids and collagen was determined using the Food Check automatic analyzer (infrared spectrophotometer); the mineral substances were determined by calcination at 550 °C, and the carbohydrate content and energy value were established by calculation, using conventional formulas. The analyzes performed revealed an average content of 66.26% water, 12.33% lipids, 18.41% proteins, 1.04% carbohydrates and an energy value of 193.68 kcal/100g gilthead sea bream, with higher variability for water (5.71 percentage points) and lipids (4.2 percentage points) and lower for proteins (2.38 percentage points) and mineral substances (1.47 percentage points). The data obtained were statistically processed using classical methods and through the ANOVA variance analysis test (GraphPad Prism 8.1 software), not being highlighted significant statistical differences (p>0.05) between the mean of the chemical determinations performed for M1-M4.

Key words: gilthead sea bream, chemical composition, energy value


STUDIU PRIVIND CALITATEA NUTRITIVĂ A DORADEI (Sparus aurata) REFRIGERATE

I.M. Pop, Gabriela Frunză

Rezumat
    Studiul a avut ca scop o analiză a calităţii nutritive a doradei (Sparus aurata) refrigerate, pe baza compoziţiei chimice brute şi respectiv a valorii energetice a acesteia. Au fost analizate 28 de probe de doradă, calibrul 300/600g (greutate medie 420g), achiziţionată în luna iulie 2019 de la patru supermarketuri (codificate M1, M2, M3, M4, câte şapte peşti pe magazin). Conţinutul în apă, proteine, lipide şi colagen a fost determinat utilizând analizatorul automat Food Check (spectrofotometru cu infraroşu); substanţele minerale au fost determinate prin calcinare la 550 °C, iar conţinutul în glucide şi valoarea energetică au fost stabilite prin calcul, folosind formule convenţionale. Analizele efectuate au evidenţiat un conţinut mediu de 66,26% apă, 12,33% lipide, 18,41% proteine, 1,04% glucide şi o valoare energetică de 193,68 kcal/100g doradă, cu o variabilitate mai ridicată pentru apă (5,71 puncte procentuale) şi lipide (4,2 puncte procentuale) şi mai scăzută pentru proteine (2,38 puncte procentuale) şi substanţe minerale (1,47 puncte procentuale). Datele obţinute au fost prelucrate statistic prin metode clasice şi prin intermediul testului pentru analiza varianţei ANOVA (programul GraphPad Prism 8.1), nefiind evidenţiate diferenţe statistice semnificative (p>0.05) între mediile determinărilor chimice efectuate pentru M1-M4.

Cuvinte cheie: dorada, compoziţie chimică, valoare energetică