T. Bugeac

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


EFFECT OF CSN2, CSN3 AND LGB GENES ON MILK PRODUCTION TRAITS OF MONTBÈLIARDE DAIRY CATTLE

T. Bugeac, Celestina-Marinela Bugeac, Ioana Cristina Crivei, Cătălina Sănduleanu, S.-I. Borş, D.L. Dascalu, Elena Ruginosu, Şt. Creangă

Abstract
   The aim of this study was to investigate the effects of CSN2 (coding beta-casein), CSN3 (coding kappa-casein and LGB (coding beta-lactoglobulin) genes polymorphisms on milk production traits in a Montbèliarde herd from a Romanian dairy farm.
   In order to achieve the objective, 34 cows with first lactation finished were sampled. Milk samples were analyzed for fat, lactose and total solids by infrared absorption methodology. Genetic variants of milk proteins were identified by using polyacrylamide gel electrophoresis containing dithiothreitol and urea. For testing the state of genetic equilibrium in this population, according to Hardy-Weinberg theory, we used chi-square test (χ2). The highest observed frequencies were for beta-casein A2 allele (β-CN*A2), K-CN*B, respectively (β-LG*B. Cows with (β-CN A2A2, K-CN AB and (β-GB AA genotypes produced a significantly higher milk yield. Beta-casein genotype A1A2 positive effect may be used in order to obtain higher fat, protein and casein content in milk.

Key words: CSN2, CSN3, LGB, effect, milk production traits, Montbèliarde, polymorphism


EFECTELE POLIMORFISMELOR GENELOR CSN2, CSN3 RESPECTIV LGB ASUPRA ÎNSUŞIRILOR PRODUCŢIEI DE LAPTE LA VACI DIN RASA MONTBÈLIARDE

T. Bugeac, Celestina-Marinela Bugeac, Ioana Cristina Crivei, Cătălina Sănduleanu, S.-I. Borş, D.L. Dascalu, Elena Ruginosu, Şt. Creangă

Rezumat
   Obiectivul acestui studiu a fost de a investiga efectele polimorfismelor genelor CSN2 (β- cazeina), CSN3 (K- cazeina and LGB (β-lactoglobulina) asupra insuşirilor productive la vaci din rasa Montbèliarde dintr-o exploataţie din Nord-Estul Romaniei. Au fost recoltate probe de lapte de la un număr de 34 indivizi. Compoziţia fizico-chimică a laptelui a fost determinate prin metoda de absorbţie cu infraroşu. Locii ce codifică principalele proteine din lapte au fost analizaţi prin tehnica electroforezei cu focalizare izoelectrică în gel de poliacrilamidă conţinând ditiotreitol şi uree. Pentru stabilirea echilibrului genetic in cadrul populaţiei analizate, conform teoriei Hardy-Weinberg am utilizat testul Hi pătrat (χ2). Alelele cu cele mai mari frecvenţe au fost β-CN*A2, K-CN*B şi β-LG*B. Vacile la care au fost identificate genotipurile β-CN A2A2, K-CN AB, respectiv LGB AA au produs o cantitate de lapte semnificativ mai mare, în timp ce indivizii heterozigoţi β-CN A1A2 au produs un lapte cu conţinut mai ridicat de grăsime, proteină şi cazeină.

Cuvinte cheie: CSN2, CSN3, LGB, Montbèliarde, însuşirile producţiei de lapte