V. Maciuc

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH REGARDING THE FACTORS INFLUENCING MEAT PRODUCTION AT A BOVINE HERD

V. Maciuc, C.E. Nistor, E.C. Popescu

Abstract
   The present paper proposes a bold approach to a topical issue, namely the production of beef meat. The study was conducted on a herd of 120 Aberdeen Angus cattle. Genetic and exploitative factors that influence meat production have been studied on this biological material.
   In conditions, of an extensive exploitation system, the medium value of 1111.16 g for the average daily gain is very good. The limits were between 869 g and 1453 g.
   The body weight at 200 days registered an average value of 255.5 kg with limits between 171.8 and 322.6 kg.
   Analyzing the results of the descendants by sex factor, we found significant differences in the average daily gain, and the body weight at 200 days, in favour of the males. Thus, the average daily gain was 1060.4 g for females and 1268.2 g for males, the difference being significant with 208 g. The body weight at 200 days evolved accordingly, in favour of males with 50.63 kg respectively, a body weight of 245.46 kg was recorded for females and 296.09 kg for males.
   The birth weight is positively and intermediary correlated with the mean daily gain r=0.375 (37%), the link being significant for p<0.01, but also with the index of the average daily gain r=0.315 for p<0.05.
   As a conclusion, in the case of the studied herd, we find that both exploitation and genetic factors have positively influenced the results on meat production indicators

Key words: production, meat, cattle, breed, correlations


CERCETĂRI PRIVIND FACTORII CARE INFLUENŢEAZĂ PRODUCŢIA DE CARNE LA UN EFECTIV DE BOVINE

V. Maciuc, C.E. Nistor, E.C. Popescu

Rezumat
   Lucrarea de faţă îşi propune abordarea îndrăzneaţă a unei teme de actualitate respectiv producerea cărnii de bovine. Studiul s-a realizat pe un efectiv 120 capete bovină din rasa Aberdeen Angus. Pe acest material biologic s –au studiat factorii genetici şi de exploatare care influenţează producţia de carne.
   În condiţiile unei exploatări extensive, valoarea medie de 1111,16 g pentru sporul mediu zilnic este foarte bună. Limitele au fost cuprinse între 869 g şi 1453 g.
   Greutatea corporală la 200 zile a înregistrat o valoare medie de 255,5 Kg cu limite între 171,8 şi 322,6 Kg.
   Analizând rezultatele la descendenţă în funcţie de factorul sex, am constat diferenţe semnificative la sporul mediu zilnic şi greutatea corporală la 200 de zile în favoarea masculilor. Astfel, sporul mediu zilnic a fost de 1060,4 g la femele şi 1268,2 g la masculi, diferenţa fiind semnificativă cu 208 g. Greutatea corporală la 200 de zile aceasta a evoluat corespunzător în favoarea masculilor cu 50,63 de Kg respectiv, s-a înregistrat o greutate corporală de 245,46 Kg la femele şi 296,09 Kg la masculi.
   Greutatea la naştere este corelată pozitiv şi intermediar cu sporul mediu zilnic r = 0,375 (37%), legătura fiind semnificativă pentru p < 0.01, dar şi cu indexul sporului mediu zilnic r = 0,315 pentru p < 0.05.
   Ca o concluzie, în cazul efectivului de bovine studiat constatăm că atât factori de exploatare cât şi factorii genetici au influenţat pozitiv rezultatele la indicatorii producţiei de carne.

Cuvinte cheie: productie, carne, bovină, rasă, corelaţie