B.V. Avarvarei

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDY OF TRADITIONAL TECHNOLOGICAL FLOW AND PHYSICOCHEMICAL ANALYSIS ON GOAT MILK YOGURT OBTAINED INTO A SMALL RANGE UNIT FROM IAŞI COUNTY, ROMANIA

B.V. Avarvarei, A. Usturoi, Roxana Nicoleta Raţu, C.E. Nistor, Eliza-Alexandra Zamfirescu, Cristina Simeanu

Abstract
   The aim of the paper is to present the traditional technological flow utilised for goat milk yogurt obtained into a small range unit from Iaşi County, Romania and also to effectuate a physicochemical analyse for this product. From physicochemical analysis view point, the aims of the current paper were focused on the following parameters: fat content, protein content, acidity and dry matter content. At the end of the study we can affirm that the goat milk yogurt obtained fulfilled the technological demands and flow, being a traditionally made product. The quality of the product is a very good one, being recorded superior values for all the analysed physicochemical indicators which had superior values to those imposed by nowadays legislation.

Key words: goat milk yogurt, traditional technological flow, physicochemical properties


STUDIUL FLUXULUI TEHNOLOGIC TRADIŢIONAL ŞI ANALIZA FIZICO-CHIMICĂ A IAURTULUI DIN LAPTE DE CAPRĂ OBŢINUT ÎNTR-O UNITATE DE MICĂ CAPACITATE DIN JUDEŢUL IAŞI, ROMÂNIA

B.V. Avarvarei, A. Usturoi, Roxana Nicoleta Raţu, C.E. Nistor, Eliza-Alexandra Zamfirescu, Cristina Simeanu

Rezumat
   Scopul acestei lucrări a fost de prezenta metoda tradiţională de obţinere a iaurtului din lapte de caprăîntr-o unitate de mică capacitate din judeţul Iaşi, România, precum şi de a efectua o analiză fizico-chimică pentru acest produs. Din punctul de vedere a analizelor fizico-chimice prezenta lucrare s-a axat pe următorii parametri: conţinutul de grăsime, conţinutul de proteine, aciditatea precum şi conţinutul de substanţă uscată. La finalul acestui studiu se poate concluziona că iaurtul din lapte de capră astfel obţinut îndeplineşte cerinţele tehnologice cât şi fluxul tehnologic, fiind un produs obţinut în mod tradiţional. Calitatea produsului este una foarte bună, fiind înregistrate valori superioare celor impuse de standardul de firmă pentru toate caracteristicile fizico-chimice analizate.

Cuvinte cheie: iaurt din lapte de capră, flux tehnologic tradiţional, proprietăţi fizico-chimice