D.C. Roşca

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH ON THE QUALITATIVE PARAMETERS OF THE GUINEA FOWL MEAT

D.C. Roşca, Ştefania Elida Jitariuc (Sava), Alina Teodorescu, M.G. Usturoi

Abstract
    Nowadays, the prevention of diseases through a healthy diet for the modern society, is becoming a problem of major interest, both socially, economically and politically.
   In this context, the objective of the research was to evaluate the quality of the meat obtained from guinea fowls slaughtered at 84 days. A number of features related to fat content, cholesterol concentration, concentration in mineral substances and a number of indicators regarding meat microbiology were investigated.
   Data on saturated fatty acids showed that the main constituent was C16: 0 palmitic acid in both the leg (27.06 ± 0.02 g / 100 g) and the breast (28.07 ± 0.02 g / 100g). The results obtained from the analysis of monounsaturated fatty acids showed that C18: 1n9 cis oleic acid was dominant with an average of 29.54 ± 0.01 g / 100g for the leg and 29.84 ± 0.01, g / 100g for the chest muscles. The highest values for the mineral substances were recorded for iron, namely 33.31 g / 100 for the pectoral musculature and 71.22 g / 100g for the meat from the leg. Next was zinc with a value of 26.35 g / 100g for the breast and 78.15 g / 100g for the leg.
   Guinea fowl meat has a number of very valuable biological properties, which is why its exploitation in intensive systems has broad development prospects.

Key words: Guinea fowl, quality, poultry, microbiology, minerals


CERCETĂRI PRIVITOARE LA PARAMETRII CALITATIVI AI CĂRNII DE BIBILICĂ

D.C. Roşca, Ştefania Elida Jitariuc (Sava), Alina Teodorescu, M.G. Usturoi

Rezumat
   În zilele noastre prevenirea afecţiunilorşi a bolilor printr-o alimentaţie sănătoasă pentru societatea modernă, se transformă într-o problemă de interes major, atât la nivel social, cât şi de ordin economic şi politic.
   În acest context, obiectivul cercetării a fost evaluarea calităţii cărnii obţinute de la bibilici sacrificate la 84 zile. Au fost investigate o serie de trăsături cu privre la conţinutul în acizi graşi, concetraţia în colesterol, concentraţia în substanţe minerale şi o serie de indicatori cu privire la microbiologia cărnii.
   Datele cu privire la acizii graşisaturaţi au arătat că principalul constituent a fost acidul palmitic C16:0 atât la pulpe (27.06±0.02 g/100 g) cât şi la piept (28.07±0.02 g/100g). Rezultatele obţinute în urma analizei acizilor graşimononesaturaţi, au evidenţiat faptul că dominant a fost acidul oleic cis C18:1n9 cu o medie de 29.54±0.01 g/100g pentru pulpe şi29.84±0.01, g/100g pentru musculatura pieptului. Cele mai ridicate valori pentru substanţele minerale s-au înregistrat pentru fier şi anume 33,31 g/100 pentru musculatura pectorală şi 71,22 g/100g pentru carnea provenită de la nivelul pulpelor. Următorul clasat a fost zincul cu o valoare de 26,35 g/100g pentru piept şi 78,15 g/100g pentru pulpe.
   Carnea de bibilică prezintă o serie de însuşiri biologice foarte valoroase, de aceea exploatarea acestora în sistem intensiv, are largi perspective de dezvoltare.

Cuvinte cheie: bibilică, calitate, microbiologic, minerale