D. Simeanu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH REGARDING EFFECT OF MONOSODIUM GLUTAMATE ON HEALTH OF LABORATORY MICE

D. Simeanu, Cristina Radu-Rusu, Cristina Simeanu, M.G. Doliş, B.V. Avarvarei

Abstract
   Utilization of food additives represents a technique which is more and more present in modern food industry but this one doesn’t have always favourable effects on human organism but on contrary. The study carried out by us aimed to present the impact of one of the most controversial food additives, monosodium glutamate, on organism of laboratory mice and implicit on human organism. Research were carried out on three mice batches, each with 10 individuals, from which one was the control batch LM and two experimental batches LE1 and LE2. Mice from LM received specific nourishment and the animals belonging to the other two batches received besides that specific food different doses of monosodium glutamate, respectively 3% at batch LE1 and 5% for batch LE2. Experimental mice have enjoyed water at their discretion during the whole research period. Research took place during a period of 28 days. In the whole period has been monitored feed consumption, dynamic of corporal mass, and at the end were gathered blood samples for study of some haematological indexes and some parameters connected with blood biochemistry. At the end of the study we observed that MSG induced higher corporal mass gains with 38.4–59.4% at mice from experimental batches face to the ones from control batch, and feed consumption was higher with 7.5–13.8% at experimental batches face to the same reference batch – fact which leads to obesity. Blood analysis show the fact that at animals from experimental batches was recorded a qualitative degradation of blood and very high deviations for the majority of analysed sanguine biochemical parameters. Those aspects show a severe degradation of mice’s health state which formed the experimental batches.

Key words: monosodium glutamate, food additives, mice, health


CERCETĂRI PRIVIND EFECTUL MONOGLUTAMATULUI DE SODIU ASUPRA SĂNĂTĂŢII ŞOARECILOR DE LABORATOR

D. Simeanu, Cristina Radu-Rusu, Cristina Simeanu, M.G. Doliş, B.V. Avarvarei

Rezumat
    Utilizarea aditivilor alimentari reprezintă o tehnică din ce în ce mai prezentăîn industria alimentară modernă dar aceştia nu au întotdeauna efecte favorabile asupra organismului uman ci din potrivă. Studiul efectuat de noi are ca scop evidenţierea impactului unuia dintre cei mai controversaţi aditivi alimentate, monoglutamatul de sodiu, asupra organismului şoarecilor de laborator şi implicit asupra organismului uman. Cercetările s-au întreprins pe trei loturi de şoareci, a câte 10 indivizi fiecare, din care un lot martor LM şi două loturi experimentale LE1 şi LE2. şoarecii din LM au beneficiat de o alimentaţie specifică iar animalele din celelalte loturi au primit pe lângă acea hrană specifică diferite doze de monoglutamat de sodiu, respectiv 3% la lotul LE1 şi 5% pentru lotul LE2. şoarecii de experienţă au beneficiat de apă la discreţie pe toată perioada studiului. Cercetările s-au desfăşurat pe o perioadă de 28 zile. În toată această perioadă a fost monitorizat consumul de hrană, dinamica masei corporale, iar la final au fost recoltate probe de sânge pentru a se indicii hematologici şi unii parametrii legaţi de biochimia sângelui. În urma efectuării studiului am constatat că MGS a indus sporuri mai mari de creştere în greutate cu 38,4-59,4% la şoarecii din loturile experimentale faţă de cei din lotul martor, iar consumul de hrană a fost mai mare cu 7,5-13,8% la loturile experimentale faţă de acelaşi lot de referinţă – fapt care conduce către obezitate. Analizarea sângelui a indicat faptul că la animalele din loturile experimentale s-a înregistrat o degradate calitativă a sângelui şi abateri foarte mari pentru majoritatea parametrilor biochimici sangvini analizaţi. Aceste aspecte indică o degradare severă a stării de sănătate a şoarecilor ce au format loturile experimentale.

Cuvinte cheie: monoglutamat de sodiu, aditivi alimentari, şoareci, sănătate