THE ROLE OF ANTIOXIDANTS IN BOAR SEMEN PRESERVATION
Elena Cibotaru, G. Darie, Alisa Pirlog, Doina Plesca
Abstract
The aim of the research was to test the biologically active substance obtained by the Institute of Microbiology of the Scienсe Academy from Moldova. It was introduced in the basic medium as an additional component for boar semen dilution. The obtained experimental data showed that the introduction of 7% of the biologically active substance in the basic medium had positive results in the preservation of the semen material quality at 16-18°C. After 96 hours of conservation at 16-18°C the sperm motility of the spermatozoa was 54.3%.
Key words: boar, sperm, medium, speed of movement, preservation, hypothermic temperature
ROLUL ANTIOXIDANŢILOR ÎN CONSERVAREA SPERMEI DE VIER
Elena Cibotaru, G. Darie, Alisa Pirlog, Doina Plesca
Rezumat
Scopul acestui studiu a fost de a testa o substanţă biologică activă obţinută la Insitutul de Microbiologie a Academiei de ştiinţe din Moldova. Aceasta a fost introdusă într-un mediu bazic ca şi componentă adiţională pentru diluarea spermei de vier. Datele obţinute experimental au arătat că introducerea a 7% substanţă biologică activă în mediul bazic conduce la obţinerea unor rezultate pozitive în ceea ce priveşte conservarea calităţii spermei de vier la 16-18°C. După 96 de ore de conservare a spermei la temperatura 16-18°C mobilitatea spermatozoizilor a fost de 54,3%.
Cuvinte cheie: vier, spermă, mediu, viteză de mişcare, conservare, temperatură