Hery Supratman

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


EFFECTS OF PROBIOTIC SUPPLEMENTATION TO DIETS ON BLOOD UREA NITROGEN AND PLASMA CREATININE IN BROILER CHICKEN

Hery Supratman, Rifqi M. Ismiraj, Novi Mayasari

Abstract
    This study investigated the effect of probiotic supplementation into diets on blood urea nitrogen (BUN) and plasma creatinine of broiler chickens. The probiotic used in this study is a commercial probiotic powder containing 3 dominant strains, namely Candida ethanolica, Monascus fumeus, and Bacillus subtilis. One hundred broiler chickens were randomly assigned to four treatments. The treatments were the percentage of probiotic supplementation on basal diet: PP0(control/basal diet with no probiotic supplementation; PP025 (basal diet with 0.25% probiotic); PP050(basal diet with 0.50% probiotic); PP075(basal dietwith0.75% probiotic). The probiotic powder in respective treatment was calculated based on amount of basal diet supplementation. The calculated amount of probiotic then mixed to the basal diet prior to supplied to the animals. The results showed that there was no significant difference in blood urea nitrogen (BUN) and plasma creatinine in any probiotic-fed birds compared to control group. However, there is a tendency of decrease in creatinine level in PP050, suggesting a lower rate of muscle expansion and kidneys function, although the difference was not significant. BUN and plasma creatinine were associated with the functionality and health of kidneys. In conclusion, the probiotic supplementation in the diet give neither benefit nor damage to renal health and functionality of broiler chickens.

Key words: Probiotic powder, broiler chicken, plasma blood urea nitrogen, plasma creatinine


EFECTELE UTILIZĂRII PROBIOTICELOR ÎN ALIMENTAŢIA PUILOR BROILER ASUPRA NIVELURILOR DE AZOT UREIC ŞI CREATININĂ DIN PLASMA SANGUINĂ

Hery Supratman, Rifqi M. Ismiraj, Novi Mayasari

Rezumat
    Acest studiu a urmărit efectul suplimentării hranei cu probiotice asupra nivelului plasmatic de azot (NPA) şi de creatinină, la puii broiler de găină. Probioticul utilizat era un produs comercial sub formă de pudră ce conţinea 3 tulpini predominate: Candida ethanolica, Monascus fumeus şi Bacillus subtilis. O sută de pui broiler au fost repartizaţi aleatoriu în 4 loturi, în funcţie de gradul de includere a probioticului în hrană: PP0 (lot de control/nutreţ standard, fără probiotic); PP025 (adaos de 0.25% probiotic în hrană); PP050 (adaos de 0.50% probiotic în nutreţ); PP075(adaos de 0.75% probiotic în hrană). Rezultatele au indicat modificări nesemnificative ale nivelului plasmatic de azot şi creatinină, indiferent de gradul de includere a probioticului în hrană. Cu toate acestea, s-a înregistrat o tendinţă de creştere a nivelului de creatinină în cadrul lotului PP050, sugerând o rată mai redusă a creşterii musculare şi a funcţie renale, dar diferenţa a fost nesemnificativă. De regulă, nivelurile NPA şi pentru creatinină plasmatică sunt indicatori ai funcţionalităţii şi sănătăţii rinichilor. În concluzie, suplimentarea cu probotice a hranei nu a afectat în mod pozitiv sau negativ funcţia renală a puilor broiler de găină.

Cuvinte cheie: pulbere probiotice, broiler de găină, nivel plasmatic de azot, creatinină plasmatică