Abstract
The purpose of this study was to evaluate the effect of 25% millet (Panicum miliaceum) as replacement of triticale on some quality characteristics of pig meat. Forty pigs Topigs hybrid (initial body weight 13.58 ± 0.37 kg) used in the trial for 30 days were assigned into two dietary treatments: control diet (M) and experimental diet (E, with 25% millet that replaces triticale from M diet). The pigs were slaughtered (n=3/group) at 81 ± 3 days (final body weight 32 ± 4.5 kg). The samples were taken from the liver, Longissimus dorsi (LD) and Semitendinosus (ST) muscle and analyzed for: pH, colour and texture profile. The pH value of the liver and texture profile of all the tissue samples from E diet were not statistically different comparing to the M diet. Pigs fed E diet had a significantly increased value of redness a* in the liver (>17%) and in the ST (>45.5%) compared to M group. The liver yellowness b* was significantly higher (>53%) in the E group compared to the M group. For all tissue samples, the shear force was significantly affected in group E compared to the M group. In conclusion, the replacement of triticale with millet could be recommended for inclusion in pigs diets, without affecting pig meat quality.
Key words: meat quality, millet, pork
EFECTELE UTILIZĂRII MEIULUI (Panicum miliaceum) ASUPRA UNOR CARACTERISTICI CALITATIVE ALE FICATULUI ŞI MUŞCHILOR Longissimus dorsi ŞI Semitendinosus DE PORC
Rezumat
Scopul acestui studiu a fost de a evalua efectul utilizării în hrana porcilor a 25% mei (Panicum miliaceum), în vederea înlocuirii triticalelor, asupra unor caracteristici de calitate ale cărnii de porc. Patruzeci de porci din hibridul Topigs (greutate iniţială 13.58 ± 0.37 kg) utilizaţi în studiu timp de 30 de zile au fost repartizaţi în două loturi: control (M) şi experimental (E, 25% mei care substituie triticale din reţeta M). Porcii sacrificaţi (n = 3/grup) la 81 ± 3 zile (greutatea corporală finală: 32 ± 4.5 kg). Probele prelevate din ficat, muşchiul Longissimus dorsi (LD) şi muşchiul Semitendinosus (ST) au fost analizate pentru: pH, culoare, textură, forţă de forfecare şi profilul acizilor graşi. Valoarea pH-ului, textura şi profilul acizilor graşi din toate probele de ţesut la lotul E nu au fost statistic diferite faţă de probele de ţesut din lotul M. Porcii hrăniţi cu dieta E au avut o valoare semnificativă a lui a* (redness) în ficat (> 17%) şi în ST (> 45,5%) comparativ cu lotul M. Valoarea lui b* (yellowness) în ficat a fost semnificativ mai mare (> 53%) la lotul E comparativ cu M. Pentru toate probele de ţesut, forţa de forfecare a fost semnificativ afectată la lotul E comparativ cu lotul M. În concluzie, putem recomanda înlocuirea triticalelor cu mei în hrana porcilor fără a afecta calitatea cărnii.