STUDY ON THE GENETIC PROCESS IN THE BOVINE POPULATION FROM AGRORA SRL FARM
Mihaela Ivancia, Gh. Nacu, Roxana Nicoleta Raţu
Abstract
Achieving higher production of high quality milk and meat with lower costs depends on the characteristics, characteristics and characteristics of the animals exploited. Therefore, the level of animal production depends on its genetic potential and the degree of its manifestation, under the influence of environmental factors that may be favorable or inhibitory.
The purpose of this paper was to assess the genetic process in the performance of the population of Aubrac in which the characters were followed birth weight, weight at 200 days and 365 days.
The research was carried out over a period of 3 years, the number of products analyzed annually being 60 as follows: in 2016 30 females and 30 males, in 2017 29 females and 31 males and in 201829 females and 31 males.
Key words: reproduction, genetic, Aubrac
STUDIU PRIVIND PROCESUL GENETIC ÎN POPULAŢIA DE BOVINE DIN FERMA AGRORA SRL
Mihaela Ivancia, Gh. Nacu, Roxana Nicoleta Raţu
Rezumat
Obţinerea unor producţii din ce în ce mai mari de lapte şi carne de calitate superioară cu costuri cât mai mici depinde de caracterele, însuşirile şi particularităţile animalelor exploatate. Aşadar, nivelul producţiei animalelor depinde de potenţialul genetic şi gradul de manifestare al acestuia, sub infuenţa factorilor de mediu ce pot fi favorizanţi sau inhibatori.
Scopul acestei lucrări a foat acela de apreciere a procesului genetic la performanţele populaţiei de Aubrac la care s-au urmărit caracterele greutatea la naştere, greutatea la 200 de zile şi la 365 de zile.
Cercetările s-au efectuat pe o perioadă de 3 ani, numărul de produşi analizaţi anual fiind de 60 după cum umează: în anul 2016 30 de femele şi 30 de masculi, în anul 2017 29 de femele şi 31 de masculi iar în anul 201829 de femele şi 31 de masculi.