Abstract
Consumption of eggs and poultry is very important for the proper functioning of the body. Guinea fowl eggs are seen as a dietary product due to the high digestibility of all nutrients. Today, in order to prevent the appearance of diseases or illnesses, for the educated consumer, healthy eating appears as a problem of significant interest, both socially and economically. Therefore, the objective of the research was to evaluate the chemical composition of the guinea fowl eggs from both the extensive and intensive system. The indicators followed were represented by the water and dry matter content, the amount of protein, the lipid content, the amount of microelements and macroelements and the amount of mineral substances. Guinea fowl eggs are a complete food with high biological value, so the intensive breeding of these birds can become a significant sector in poultry practice.
Rezumat
Consumul ouălor şi al cărnii de pasăre este foarte important pentru buna funcţionare a organismului. Ouăle di bibilică sunt văzute ca şi produs dietetic, datorită digestibilităţii ridicate a tuturor nutrienţilor. Astăzi, pentru a preveni apariţia afecţiunilor sau a bolilor, pentru consumatorul educat alimentaţia sănătoasă, apare ca o problemă de interes semnificativ, atât la nivel social, cât şi de ordin economic. Aşadar, obiectivul cercetării a fost evaluarea compoziţiei chimice a ouălor de bibilică provenite atât din sistem extensiv, cât şi intensiv indicilor de incubaţie înregistrate de ouă de bibilică crescută a atât în sistem extensiv cât şi intensiv. Indicatorii urmăriţi au fost reprezentaţi de conţinutul în apă şi substanţă uscată, canitatea de proteine, conţinutul lipidic, cantiatea de microelemente şi macroelemente şi cantitatea de substanţe minerale prezentă. Ouăle de bibilică constituie un aliment complet cu valoare biologică ridicată, astfel încât creşterea acestor păsări în sistem intensiv, poate deveni un sector semnificativ în practica avicolă.