Abstract
In order to ensure food safety, it is necessary to consider all aspectso of the food chain, from the primary agricultural production, including compound feed production, to the supply of consumers, as each of these can affect the safety of final products. In the production of compound feeds, each unit operation can contribute to threatening their safety. The paper aims to determine the contamination with Salmonella spp. of the equipment on the technological process of production from a feed mill from Romania. Sampling was done from different points of the production process, depending on the predisposition to a potential contaminant, respectively from mixers, granulators, sieves, mills, bunkers, coolers, as well as from the bunkers of the machines with which the feed is delivered to customers. During 2019 (in March, July, October, and December) 22 samples were taken and analyzed to determine the contamination with Salmonella spp. The results of microbiological analyzes performed in the feed mill under study, showed that all 22 samples were negative. The introduction of an appropriate system for monitoring and analyzing microbiological contaminants in a fee mill can help to control and prevent contamination, with a direct impact on food safety, animal and human health.
Rezumat
În vederea garantării siguranţei alimentelor, este necesar să fie luate în considerare toate verigile lanţului alimentar, de la producţia agricolă primară, inclusiv producţia de nutreţuri combinate, până la aprovizionarea consumatorilor, deoarece fiecare dintre acestea poate afecta siguranţa produselor finale. În producţia de nutreţuri combinate, fiecare operaţiune unitară poate contribui la ameninţarea siguranţei acestora. Lucrarea are ca scop determinarea contaminării cu Salmonella spp. a echipamentelor de pe fluxul tehnologic de producţie al unei fabrici de nutreţuri combinate din România. Prelevarea probelor s-a făcut din puncte diferite ale fluxului de producţie, în funcţie de predispunerea la o potenţială contaminae, respectiv de pe malaxoare, granulatoare, site, mori, buncăre, coolere, precum şi din buncărele maşinilor cu care se livrează nutreţurile către clienţi. Pe parcursul anului 2019 (în lunile martie, iulie, octombrie, şi decembrie) au fost prelevate şi analizate 22 de probe în vederea determinării contaminării cu Salmonella spp. Rezultatele analizelor microbiologice realizate în fabrica de nutreţuri combinate luată în studiu, au arătat că toate cele 22 de eşantioane au fost negative. Introducerea unui sistem adecvat de monitorizare şi analiză a contaminanţilor microbiologici într-o fabrică de nutreţuri combinate poate contribui la ţinerea sub control şi la prevenirea contaminării, având un impact direct asupra siguranţei alimentelor, a sănătăţii animale şi umane.