Elena Mocanu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STIMULATING DISEASE RESISTANCE FOR COMMON CARP (CYPRINUS CARPIO) REARED IN RECIRCULATING SYSTEM, BY UTILISING FEEDING DIETS SUPPLEMENTED WITH FATTY ACIDS

Elena Mocanu, N. Patriche, Magdalena Tenciu, Viorica Savin, M.D. Popa

Abstract
   Fish production carries risks due to infectious diseases, unbalanced diet and environmental challenges which compromise fish welfare. Consumers demand a healthier and safer food and nutritionists recommend a diet low in saturated fat and rich in polyunsaturated fatty acids. The aim of this research is to investigate how diets supplemented with fatty acids affect the disease resistance of the carp species (Cyprinus carpio) 1 year of age, reared in a recirculating system. The experiment was performed in the recirculating pilot system, over a period of 2 months, using 120 specimens of carp (Cyprinus carpio) and three experimental feeding diets, supplemented with oils from various sources, rich in unsaturated fatty acids. In the experimental groups there were no mortality due to the use of oils rich in fatty acids that have the property to increase the immune system of the fish, compared to the control group where the survival was 86.66%. In the three experimental groups, at the end, a slightly higher level of proteins is observed in group T3 (18.18 g%), compared to group T2 (17.7 g%) and T1 (17.75 g%), the difference being proportional to the weight gain, but the difference is insignificant (p>0.05) which suggests the almost similar evolution of biological material in protein retention, regardless of the source of fatty acids. The feed conversion ratio and protein efficiency improved with the addition of lipids in the feeding diets. The addition of oils to feeding diets resulted in an increase in blood parameters measured in the experimental groups (PCV, Hb, Erythrocyte, MCV, MCH and MCHC), compared to parameters monitored at the beginning of the experiment and at the end of the experiment in the control group fed without oil supplements.

Key words: Cyprinus carpio, fatty acids


STIMULAREA REZISTENŢEI LA BOLI LA CRAPUL COMUN (CYPRINUS CARPIO) CRESCUT ÎN SISTEM RECIRCULANT PRIN UTILIZAREA DIETELOR DE FURAJARE SUPLIMENTATE CU ACIZI GRAŞI

Elena Mocanu, N. Patriche, Magdalena Tenciu, Viorica Savin, M.D. Popa

Rezumat
    Producţia de peşte prezintă riscuri datorită bolilor infecţioase, a alimentaţiei dezechilibrate şi a provocărilor de mediu care compromit bunăstarea peştilor. Consumatorii cer o hrană cât mai sănătoasă şi sigură iar recomandările cercetătorilor nutriţionişti sunt pentru o alimentaţie cu un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi bogată în acizi graşi polinesaturaţi. Scopul cercetării este de a investiga cum influenţează dietele suplimentate cu acizi graşi rezistenţa la îmbolnăvire a speciei crap (Cyprinus carpio) în vârstă de 1 an, crescut în sistem recirculant. Experimentul a fost realizat în sistemul pilot de tip recirculant, pe o perioada de 2 luni, folosind 120 exemplare de crap (Cyprinus carpio) şi trei diete furajere experimentale, suplimentate cu uleiuri din diferite surse, bogate in acizi grasi nesaturati. În loturile experimentale nu au existat mortalităţi datorită utilizării uleiurilor bogate în acizi graşi care au proprietatea de a creşte sistemul imunitar al peştelui, comparativ cu lotul de control unde supravieţuirea a fost de 86.66%. În cele trei loturi experimentale la final se obsevă un nivel uşor crescut al proteinei în lotului T3 (18.18 g%), comparativ cu lotul T2 (17.7 g%) şi T1 (17,75 g%), diferenţa fiind proporţională cu creşterea în greutate, dar diferenţa este nesemnificativă (p>0.05) ceea ce sugerează evoluţia aproape similară a materialului biologic în a reţine proteina, indiferent de sursa de acizi graşi. Raportul de conversie a furajelor şi eficienţa proteinelor s-a îmbunătăţit odată cu adosul de lipide în dietele de furajare. Adaosul de uleiuri în dietele de furajare a determinat o creştere a parametrilor de sânge măsuraţi în loturile experimentale (PCV, Hb, Erythrocyte, MCV, MCH and MCHC), comparativ cu parametri monitorizaţi la debutul experimentului şi la finalul experimentului în lotul de control hrănit fără ados de uleiuri.

Cuvinte cheie: Cyprinus carpio, acizi graşi