Gabriela Atudosiei

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH REGARDING THE QUANTITATIVE PRODUCTION OF MEAT IN ROSS-308 CHICKENS UNDER THE USE OF NATURAL BIOSTIMULATORS

Gabriela Atudosiei, Alina Teodorescu, C. Roşca, R.M. Radu-Rusu, M.G. Usturoi

Abstract
   Meat processing involves several successive transformations, the first consisting in obtaining the carcass, and the second ensures the separation of the carcass from by-products (bones, skin, feathers), the meat being used in the manufacture of the products. In this paper we aim to analyze the quantitative meat production obtained from the chicken broiler Ross-308. The biological material was 100 commercial hybrids of ROSS-308 chicken. The birds were reared according to the species-specific technology, and the actual determinations were performed on 20 individuals (10 males and 10 females) who were slaughtered at the age of 42 days. During the research, one of the indicators followed was the live weight, by weighing the flock of birds, using an electronic scale. After slaughter, the poultry carcasses were weighed fresh, but also after refrigeration (24h at 4°C). With the data provided, the slaughter yield and the share of participation in the carcass composition of the cut portions were calculated. The data were statistically processed using the Anova (Analysis of variance) program. After weighing the studied males, an average weight of 2622.98 g was found, and in females, the average recorded weight was 2480.04 g. and 76.67% on refrigerated carcasses). In the case of females, slightly lower values were obtained, of 74.28% for the cold yield and 75.68% for the hot yield; recorded the best performance in the thighs (21%) and in the chest (24%). Females had higher values in the case of back, which occupied about 49% of the total carcass. In both sexes, the wings had a participation rate of about 9%. Due to the qualities that poultry broiler meat presents, there is a growing demand for this type of meat on the world market, therefore, such research is of continuous interest. The rearing of the Ross-308 broiler in an intensive system has wide development perspectives, if an optimal technology is used, but also a good quality biological material.

Key words: yield, broiler, ross, weight


CERCETĂRI CU PRIVIRE LA PRODUCŢIA CANTITATIVĂ DE CARNE LA PUII ROSS-308 ÎN CONDIŢIILE UTILIZĂRII DE BIOSTIMULATORI NATURALI

Gabriela Atudosiei, Alina Teodorescu, C. Roşca, R.M. Radu-Rusu, M.G. Usturoi

Rezumat
   Procesarea cărnii presupune mai multe transformări successive, prima constând în obţinerea carcasei, iar a doua asigură separarea carcasei de produsele secundare (oase, piele, pene), carnea fiind utilizată la fabricarea produselor. În prezenta lucrare ne-am propus să analizăm producţia cantitativă de carne obţinută de la broilerul de găină Ross-308. Materialul biologic a fost reprezentat de 100 hibrizi comerciali de găină ROSS-308. Păsările au fost crescute după tehnologia specifică speciei, iar determinările propriu-zise s-au efectuat pe pe 20 indivizi (10 masculi şi 10 femele) care au fost sacrificaţi la vârsta de 42 zile. Pe parcursul desfăşurării cercetărilor unul dintre indicatorii urmăriţi a fost reprezentat de greutatea în viu, prin cântărirea efectivului de păsări, cu ajutorul unui cântar electronic. După sacrificare, carcasele păsărilor au fost cântărite la cald, dar şi după refrigerare (24h la temperatura de 4°C). Cu datele furnizate s-a calculat randamentul la sacrificare şi ponderea participării la alcătuirea carcaselor a porţiunilor tranşate. Datele au fost prelucrate statistic utilizând programul Anova (Analysis of variance). În urma cântăririi masculilor studiaţi, a fost găsită o greutate medie de 2622.98 g., iar la femele, greutatea medie înregistrată a fost de 2480.04 g. Cele mai ridicate valori pentru randamentul la sacrificare s-au înregistrat la masculi (75.34% pe carcasele calde şi 76.67% pe carcasele refrigerate). În cazul femelelor s-au obţinut valori puţin mai scăzute, de 74.28% pentru randamentul la rece şi 75.68% pentru randamentul la cald.Pentru participarea principalelor porţiuni tranşate în alcătuirea carcasei, prin analiza rezultatelor obţinute, putem afirma că în cazul masculilor s-au înregistrat cele mai bune performanţe în cadrul pulpelor (21%) şi în cazul pieptului (24%) (figura 2). Femelele au avut valori mai mari în cazul tacâmului, acesta ocupând aproximativ 49% din totalul carcasei (figura 3). La ambele sexe, aripile au înregistrat o cotă de participare de aproximativ 9%. Datorită calităţilor pe care carnea puilor broiler de pasăre le prezintă, se remarcă o cerinţă crescândă a acestui tip de carne pe piaţa mondială, de aceea, astfel de cercetări prezintă un interes continuu. Exploatarea broilerului Ross-308 în sistem intensiv are largi perspective de dezvoltare, dacă se foloseşte o tehnologie optimă, dar şi un material biologic de bună calitate.

Cuvinte cheie: randament, broiler, ross, greutate