Lovita Adriani

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


BLOOD PROTEIN PROFILE DYNAMICS DUE TO PROBIOTIC YOGURT SUPPLEMENTATION IN BROILER CHICKENS

Lovita Adriani, Muhammad Rifki, Tuti Widjastuti

Abstract
   This study aims to determine the effect of providing probiotics based on cow's milk, its combination with soy milk and green beans on total protein and blood albumin levels of broiler chickens. The study used 100 DOC broiler chickens and reared for 28 days. The experimental design used was a completely randomized design (CRD) with 4 treatments and 5 replications, namely P0 (commercial ration), P1 (commercial ration + 2% probiotics (100% fermented cow's milk)), P2 (commercial ration + 2% probiotics. (50% fermented cow's milk + 50% fermented soy milk)), and P3 (commercial ration + 2% probiotics (50% fermented cow's milk + 25% fermented soy milk + 25% fermented mung bean milk)). The results of statistical analysis showed that the treatment had no significant effect (P> 0.05) on total protein and albumin levels. The conclusion is that the provision of 2% probiotic based on cow's milk, in combination with soy milk and green beans can maintain the total protein and blood albumin levels of broiler chickens in the normal range.

Key words: fermented milk, probiotics, total protein, albumin, broiler chicken


DINAMICA PROFILULUI PROTEINELOR SERICE LA PUII BROILER, ÎN URMA ADMINISTRĂRII IAURTULUI PROBIOTIC ÎN HRANĂ

Lovita Adriani, Muhammad Rifki, Tuti Widjastuti

Rezumat
   Acest studiu a avut ca scop măsurarea efectului administrării organismelor probiotice din lapte de vacă fermentat, în combinaţie cu ”lapte” de soia şi ”lapte” de fasole mungo fermentat, asupra proteinei totale şi albuminei serice la puii broiler de găină în vârstă de 28 zile. Protocolul experimental a fost complet randomizat, incluzând 4 loturi cu 5 replicări, respectiv P0 (nutreţ combinat standard-NCS), P1 (NCS + 2% probiotice = 100% lapte fermentat de vacă), P2 (NCS + 2% probiotice = 50% lapte fermentat de vacă + 50% ”lapte” fermentat de soia) şi P3 (NCS + 2% probiotice = 50% ”lapte” fermentat de vacă + 25% ”lapte” fermentat de soia + 25% ”lapte” fermentat de fasole mungo). Rezultatele analitice, procesate statistic, au evidenţiat efecte nesemnificative (P> 0.05) asupra nivelelor proteinelor totale şi albuminei din serul sanguin. În concluzie, administrarea de 2% probiotice pe bază de lapte de vacă în combinaţie cu ”lapte” de soia şi fasole verde mungo poate garanta menţinerea nivelului de proteine serice totale şi de albumină plasmatică la puii broiler de găină.

Cuvinte cheie: lapte fermentat, probiotice, proteină totală, albumină, broiler de găină