Maria Ciocan-Alupii

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE EVOLUTION OF DAIRY PRODUCTS THAT BENEFITED FROM THE MENTION OF OPTIONAL QUALITY "MOUNTAIN PRODUCT" IN THE MOUNTAIN AREA OF ROMANIA, DURING THE PERIOD 2017-2020

Maria Ciocan-Alupii, V. Maciuc

Abstract
   The paper aimed to present the situation of dairy products that benefited from the optional quality mention "mountain product" in the mountain area of Romania, during the period 2017-2020. This paper is based on statistical data provided by the National Sanitary-Veterinary Authority and for Food Safety and also by the National Institute of Statistics and the National Agency for Mountain Area, data from the National Register of Mountain Products. These were processed within the National Agency of the Mountain Area in the following indicators: number of counties with mountain area, number of Administrative-Territorial Units in the mountain area, total area of the mountain area (Km2), area of pastures and hayfields in the mountain area (ha), the herds of animals from the mountain area (cattle, sheep, goats, pigs), number of dairy products that benefited from the optional quality mention “mountain product”. Compared to 2017, the herds of animals, in 2019, have significant decreases, leading to negative effects on the maintenance of permanent grassland areas in the mountain area, milk and meat production obtained from animals, milk and meat processing activities and, consequently, reduced development opportunities of farms in the mountain area.

Key words: mountain area, dairy products, mountain product, indicators, Romania


EVOLUŢIA PRODUSELOR LACTATE CARE AU BENEFICIAT DE MENŢIUNEA DE CALITATE FACULTATIVĂ ”PRODUS MONTAN” ÎN ZONA MONTANĂ A ROMÂNIEI, ÎN PERIOADA 2017-2020

Maria Ciocan-Alupii, V. Maciuc

Rezumat
   Rezumat Lucrarea şi-a propus să prezinte situaţia produselor lactate care au beneficiat de menţiunea de calitate facultativă “produs montan” din zona montană a României, în perioada anilor 2017- 2020. Această lucrare se bazează pe date statistice furnizate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi de asemenea, de Institutul Naţional de Statistică şi Agenţia Naţională a Zonei Montane, date din cadrul Registrului Naţional al Produselor Montane. Acestea au fost prelucrate în cadrul Agenţiei Naţionale a Zonei Montane în următorii indicatori: număr de judeţe cu zonă montană, număr de Unităţi Administrativ-Teritoriale din zona montană, suprafaţa totală a zonei montane (Km2), suprafaţa de păşuni şi fâneţe din zona montană (ha), efectivele de animale din zona montană (bovine, ovine, caprine, suine), număr de produse lactate care au beneficiat de menţiunea de calitate facultativă“produs montan”. Comparativ cu anul 2017, efectivele de animale, în anul 2019, au înregistrat scăderi semnificative, ceea ce duce la efecte negative asupra întreţinerii suprafeţelor de pajişti permanente din zona montană, a producţiei de lapte şi de carne obţinute de la animale, a activităţilor de prelucrare a laptelui, respectiv a cărnii şi implicit, la posibilităţi reduse de dezvoltare a fermelor din zona de munte.

Cuvinte cheie: zona montană, produse lactate, produs montan, indicatori, Romania