Claudia Paşca

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


BIOTECHNOLOGICAL POTENTIAL OF APILARNIL AND ROYAL JELLY USED IN OBTAINING SOME FUNCTIONAL FOODS

Claudia Paşca, D.S. Dezmirean, Otilia Bobiş, L.Al. Mărghitaș, Victorița Bonta

Abstract
    Bees, through their activity, provide bee products containing a variety of biologically active compounds, which, in varying proportions, have a positive impact on general human health, on the physical performance or mental status but also from a nutritional point of view. Through this research, it was sought the obtaining of two functional foods based on apilarnil, royal jelly and multifloral pollen with biotechnological potential. The products prototypes produced were characterized from a physico-chemical and organoleptic point of view. Moisture content, lipid content by Soxhlet method, carbohydrate content by high-performance liquid chromatography (HPLC-IR), mineral elements content by atomic absorption spectrometry (AAS), nitrogen content total by Kjeldahl method and polyphenolic compounds have been identified using high-performance liquid chromatography (HPLC-PDA). A number of 30 people, aged 18-40 years, were questioned by different sexes and occupations, predominating people aged 18-25 years to 80%. As regards the energy value of each assortment of jelly, the results are satisfactory, it is less than 200 kcal/100g compared to Haribo jelly, whose energy value is 340 kcal/100g. The analyses results carried out on the two products recorded high rutin concentrations (21.16 μg/g), chlorogenic acid (7.01 μg/g) and isoquercetine (2.86 μg/g) for the assortment of royal jelly and multifloral pollen and concentrations significant in rutin (22.59 μg/g), chlorogenic acid (6.79 μg/g), isoquercetine (2.69 μg/g), as well as naringenin (5.56 μg/g), for jellies with apilarnil and multifloral pollen. In conclusion, following the research study, we would like to recommend the consumption of the two varieties of jelly namely: royal jelly and multifloral pollen, respectively apilarnil and multifloral pollen for the biologically active potential of the identified compounds which prints antidepressant, immunomodulatory, antitumor, anti-inflammatory, hypolypidemic and antioxidant activity, DNA protection, active receptors of peroxyizomes proliferation compared to commercial jellies, where quantity and concentration of polyphenolic compounds is greatly diminished.

Key words: apilarnil, biotechnological potential, functional food, royal jelly


POTENȚIALUL BIOTEHNOLOGIC AL APILARNILULUI ȘI LĂPTIȘORULUI DE MATCĂ UTILIZAT ÎN OBȚINEREA UNOR ALIMENTE FUNCȚIONALE

Claudia Paşca, D.S. Dezmirean, Otilia Bobiş, L.Al. Mărghitaș, Victorița Bonta

Rezumat
    Albinele, prin activitatea lor, ne furnizează produse apicole ce conţin o paletă de compuşi biologic activi, care, asociate în diferite proporţii dau un impact pozitiv asupra sănătății, asupra performanței fizice sau stării mintale, dar şi din punct de vedere nutriţional. Prin acest studiu de cercetare s-a dorit obţinerea a două alimente funcţionale pe bază de apilarnil, lăptişor de matcă şi polen poliflor cu potenţial biotehnologic. Prototipurile de produse realizate au fost caracterizate din punct de vedere fizico-chimic și organoleptic. S-a determinat umiditatea, conținutul de lipide prin metoda Soxhlet, conținutul de glucide prin cromatografie lichidă de înaltă performanță (HPLC-IR), conținutul de elemente minerale prin spectrometrie de absorbție atomică (AAS), conținutul de azot total prin metoda Kjeldahl și s-au identificat compușii polifenolici folosind cromatografia lichidă de înaltă performanță (HPLC-PDA). Au fost chestionate un număr de 30 de persoane, cu vârste cuprinse între 18-40 de ani, de sexe și ocupații diferite, predominînd persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani în proporţie de 80%. În privința valorii energetice a fiecărui sortiment de jeleu, rezultatele sunt satisfăcătoare, aceasta fiind mai mică de 200 kcal/100g, comparativ cu jeleurile Haribo, a căror valoare energetică este de 340 kcal/100g. Rezultatele analizelor efectuate pe cele două produse, au înregistrat concentrații ridicate de rutină (21.16 µg/g), acid clorogenic (7.01µg/g) și isoquercetină (2.86µg/g) pentru sortimentul cu lăptișor de matcă și polen poliflor și concentrații semnificative de rutină (22.59 µg/g), acid clorogenic (6.79µg/g), isoquercetina (2.69µg/g), precum și naringenină (5.56µg/g), pentru jeleurile cu apilarnil și polen poliflor. În concluzie, în urma studiului de cercetare realizat, dorim să recomandăm consumul celor două sortimente de jeleuri cu lăptișor de matcă și polen poliflor, respectiv apilarnil și polen poliflor pentru potențialul biologic activ al compușilor identificați care imprimă activități antidepresive, imunomodulatoare, antitumorale, antiinflamatorii, hipolipidemice, antioxidante, de protecţie al ADN-ului, receptori activi ai proliferării peroxizomilor comparativ cu jeleurile comerciale, unde cantitatea şi concentraţia compuşilor polifenolici este mult diminuată.

Cuvinte cheie: aliment funcțional, apilarnil, lăptișor de matcă, potențial biotehnologic