Cristina Gabriela Radu-Rusu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


ASESSMENT OF SODIUM BENZOATE (E 211) INCLUSION RATE AS ANTISEPTIC FOOD ADDITIVE IN SAUCES, FISH ROE AND MARINATED PRODUCTS

Cristina Gabriela Radu-Rusu, M.I. Pop, Gabriela Frunză

Abstract
    Six products belonging in two food categories (sauces and fish roe and marinated products) have been investigated in laboratory via spectrophotocolorimetry to identify and quantify the usage of sodium benzoate as food additive with antiseptic-preservative purpose. The inclusion level of E-211 in the first group (mayonnaise) was 68.2-72.7% less than the maximum admitted inclusion level (AIL) (100 mg additive/100g product, while the calculated daily intake through eating a portion (20g) reached 3.6-4.2% out of the maximal admitted daily intake (MADI) for children and 0.9-1.59% of the MADI for adults. The concentration detected in the fish roe and marinated products was 38.67-40.93% lower than the AIL for this food category (150 mg/100 g). Calculus of the daily intake for a serving portion of fish roe (env. 60 g) reached 35.44-39.36% of the MADI for children and 13.28-18.96% for adult consumers. Although the inclusion rates were below the maximal admitted limits, if we cumulate the potential intake of the sodium benzoate from this two food sources with other food preferred by children (sweet treats and sodas), the daily intake dose for this additive present becomes alarming and could endanger the health of young age consumers.

Key words: sodium benzoate, inclusion level, daily intake, mayonnaise, fish roe


INVESTIGAȚII PRIVIND RATA DE INCLUDERE A BENZOATULUI DE SODIU (E211) CA ADITIV ALIMENTAR DE CONSERVARE ÎN SOSURI, ICRE ȘI PRODUSE MARINATE DIN PEȘTE

Cristina Gabriela Radu-Rusu, M.I. Pop, Gabriela Frunză

Rezumat
    Șase produse din două categorii de alimente (sosuri; icre de pește și produse marinate) au fost investigate prin spectrofotocolorimetrie pentru a identifica și cuantifica utilizarea benzoatului de sodiu ca aditiv alimentar cu scop antiseptic-conservant. Nivelul de includere a E-211 în primul grup (maioneză) a fost cu 68.2-72.7% mai mic decât nivelul maxim de includere admis (NMIA) (100 mg aditiv / 100g produs), în timp ce aportul zilnic calculat prin consumul unei porții (20g ) a atins 3.6-4.2% din aportul zilnic maxim admis (AZMA) pentru copii și 0.9-1.59% pentru adulți. Concentrația detectată în icre de pește și produse marinate a fost cu 38.67-40.93% mai mică decât NMIA pentru această categorie de alimente (150 mg benzoat de sodiu / 100 g produs). Calculul aportului zilnic de benzoat de sodiu prin consumul unei porții de icre de pește (aprox. 60 g) a ajuns la 35.44-39.36% din NMIA pentru copii și 13.28-18.96% pentru consumatorii adulți. Nivelurile măsurate pentru utilizare în produse și estimate pentru consum au fost sub limitele maxime admise. Totuși, dacă se cumulează aportul potențial de benzoat de sodiu din aceste două surse alimentare cu cel din alte alimente preferate de copii (dulciuri și băuturi răcoritoare), doza zilnică de consum pentru aditivul investigat devine alarmantă și ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor tineri.

Cuvinte cheie: benzoat de sodiu, nivel de includere, consum zilnic, maioneză, icre de pește