Elena Mocanu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE INFLUENCE OF THE DISEASE STATE ON THE MAINTENANCE STATUS FOR RAINBOW TROUT

Elena Mocanu, Liliana Athanasopoulos, N. Patriche, Magdalena Tenciu, Viorica Savin, M.D. Popa

Abstract
    The salmonids represent a valuable food source for humans, thanks to a high nutritional value and digestibility. In recent times, the authorities are preoccupied with insuring the health and well-being of the consumers, by obtaining high quality, healthy and safe aquaculture products. The aim of this paper is health status monitoring for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), during the disease caused by Yersinia rukeri, quantified through the biochemical composition of the meat. Yersiniosis is a illness that leads to significant economical losses in aquaculture industry. The biological material – rainbow trout Oncorhynchus mykiss – was monitored monthly for 7 months. The biochemical analysis of trout meat was realized at the moment of identification of pathogenic bacterium Yersinia rukeri through microbiological methods, after 15 days following a 10 day treatment with antibiotics. The experiment demonstrated that the disease state compromises growth performance and nutritional value of the infected biological material. However, the results indicated that after a 15 day period following the treatment, the maintenance status of rainbow trout will get better, without recovering the weight loss determined by the disease.

Key words: rainbow trout, yersiniosis


INFLUENȚA STĂRII DE BOALĂ ASUPRA STĂRII DE ÎNTREȚINERE LA PĂSTRĂVUL CURCUBEU

Elena Mocanu, Liliana Athanasopoulos, N. Patriche, Magdalena Tenciu, Viorica Savin, M.D. Popa

Rezumat
   Salmonidele reprezintă un aliment foarte valoros pentru om, datorită valoarii nutritive mari şi a gradului ridicat de digestibilitate. În ultima perioadă autoritățile sunt preocupate de asigurarea sănătăţii şi a bunăstării consumatorilor prin obţinerea de produse de acvacultură de calitate, sănătoase si sigure pentru populaţie. Scopul acestei lucrări este monitorizarea starii de întreținere a păstrăvului curcubeu (Oncorhynchus mykiss), în cazul imbolnăvirii provocate de bacteriana Yersinia rukeri, cuantificată prin compoziția biochimice a cărnii. Yersinioza este o boală care provoacă pierderi economice semnificative în industria acvaculturii peștelui. Materialul biologic - păstrăvul curcubeu Oncorhyncus mykiss, a fost monitorizat lunar pe o perioadă de șapte luni. Analiza biochimică a cărnii de păstrăv s-a realizat în momentul identificării bacteriei patogene Y. ruckeri prin metode microbiologice, după 10 zile de tratament cu antibiotic și după 15 zile de la terminarea tratamentului. Studiul a demonstrat că starea de boală compromite performanța de creștere și valoarea nutritivă a materialului biologic infestat. Cu toate acestea, rezultatele au indicat că după o perioadă de 15 zile de la terminarea tratamentului starea de intreținere a păstrăvului curcubeu se îmbunătățește fără a recupera pierderea în greutate determinată de starea de boală.

Cuvinte cheie: păstrăv curcubeu, yersinioză