G.V. Hoha

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH ON THE HISTORY OF MANUFACTURING PRESSED CHEESE IN ROMANIA

G.V. Hoha, M.G. Usturoi, B. Păsărin, C.E. Nistor

Abstract
    Pressed cheese is a superior way of valorification on milk and it is one of the most widespread and consumed types of cheese, especially in Europe. The production of this type of cheese has been done since ancient times, in the most varied areas of the world. In our country, the historical documents mentioned that, since 1374, pressed cheese has been produced in the mountain area of Wallachia. If in the past pressed cheese was made from sheep's milk, now it is made from cow's milk. The aim of the paper is to emphasize the old cheese producers in Romania being an important document, especially for processors who want to apply on the quality scheme at European level (PDO, PGI or TSG).

Key words: pressed cheese, manufacturing, history, Romania


CERCETĂRI PRIVIND ISTORIA FABRICĂRII CAȘCAVALULUI ÎN ROMÂNIA

G.V. Hoha, M.G. Usturoi, B. Păsărin, C.E. Nistor

Rezumat
    Cașcavalul este un mod superior de valorificare a laptelui și este unul dintre cele mai răspândite și consumate tipuri din brânză, în special din Europa. Producerea acestui tip de brânză se face din vechime, în cele mai variate zone ale lumii. În țara noastră, documentele istorice menționează că, încă din anul 1374 se produce cașcaval în zona de munte a Țării Românești. Dacă în trecut cașcavalul se făcea din lapte de oaie, în prezent acesta se realizează din lapte de vacă. Scopul lucrării este de la sublinia vechime producători cașcavalului în România fiind un document important, în special, pentru procesatorii care doresc să aplice pe schema de calitate la nivel european (DOP, IGP sau STG).

Cuvinte cheie: cașcaval, fabricare, istorie, România