Mădălina A. Davidescu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


BLOOD DNA EXTRACTION FOR GENETIC ANALYSIS IN ENDANGERED ROMANIAN GREY CATTLE

Mădălina A. Davidescu, A.C. Grădinaru, Daniela E. Ilie, Mihaela Ivancia, Şt. Creangă

Abstract
   The quality and quantity of DNA extracts used for genetic analysis are of utmost importance. The isolation of DNA from different types of samples can be done by classical methods or using specific kits, whose working methodology must strictly follow the protocol established by the manufacturer. The aim of this research was to evaluate the effectiveness of DNA extraction from 50 blood samples of Romanian Grey cows found in various genetic conservation programs due to their small number in cattle herds. The obtained results are considered satisfactory in terms of the purity of the obtained DNA extracts, with only one sample (2% of the total) having the DNA isolate contaminated with proteins based on the absorbance ratio A260/A280 lower than 1.8.

Key words: DNA quality, DNA quantity, genetic preservation, spectrophotometry


EXTRACȚIA ADN-ULUI DIN PROBE DE SÂNGE PENTRU ANALIZE GENETICE ASUPRA RASEI DE BOVINE SURĂ DE STEPĂ AFLATĂ ÎN PERICOL DE EXTINCȚIE

Mădălina A. Davidescu, A.C. Grădinaru, Daniela E. Ilie, Mihaela Ivancia, Şt. Creangă

Rezumat
   Calitatea și cantitatea extractelor de ADN utilizate în analizele genetice este de cea mai mare importanță. Izolarea ADN-ului din diferite tipuri de probe poate fi realizată prin metode clasice sau utilizând kituri specifice, a căror metodologie de lucru trebuie să respecte cu strictețe protocolul stabilit de firma producătoare. În cercetarea de față s-a urmărit evaluarea eficacității izolării ADN-ului din 50 de probe de sânge provenite de la vaci din rasa Sură de Stepă aflate în diverse programe de conservare genetică datorită numărului lor redus în efectivele de taurine. Rezultatele înregistrate sunt considerate mulțumitoare sub aspectul purității extractelor de ADN obținute, o singură probă (2% din total) fiind contaminată cu proteine pe baza valorii raportului absorbanțelor A260/A280 mai mică decât 1.8.

Cuvinte cheie: calitate ADN, cantitate ADN, conservare genetică, spectofotometrie