Abstract
The global COVID-19 outbreak has a major effect on food safety management and assurance of food safety in all retailers and manufacturers. The industry understood that COVID-19 outbreak has created and continues to create audit restrictions, which already have severe impact on the certification status of certain sites. As a result, Global Food Safety Initiative (GFSI) released numerous statements focusing on business continuity, while Certification Programme Owner (CPO) and Certification Body’s (CB) would have to comply with requirements of the national regulations applicable to the management of the COVID-19 pandemic. Furthermore, as part of the ongoing support for food businesses facing certification obstacles / inconvenients, GFSI made available the harmonized risk assessment, although till now there are no scientific evidence that the virus is transmitted by food in the context of last months.
Key words: COVID-19 pandemic, GFSI, certification
IMPACTUL PANDEMIEI COVID 19 ASUPRA AUDITURILOR PE STANDARDELE DE SIGURANȚĂ ALIMENTARĂ GFSI
Rezumat
Pandemia globală COVID-19 influențează major gestionarea sistemelor de asigurare a siguranței alimentelor, atât din perspectiva producătorilor cât și a lanțurilor internaționale de magazine (IKA). Industria alimentară a înțeles restricțiile de audit create inerent de această pandemie, inclusiv impactul grav asupra statutului certificării anumitor companii din lanțul alimentare (ex.: procesatoare, transportoare sau de brokeraj). Prin urmare, Inițiativa Globală pentru Siguranța Alimentelor (GFSI) a publicat numeroase declarații oficiale axate pe necesitatea găsirii de soluții emergente privind continuitatea activității de auditare, concomitent cu respectarea cerințelor reglementărilor naționale aplicabile gestionării pandemiei COVID-19, atât de către Proprietarii Programelor de Certificare (OPC), cât și de Organismele de Certificare (CB). Complementar, ca parte a sprijinului continuu pentru organizațiile din lanțul alimentar care se confruntă cu obstacole în domeniul certificării, GFSI a elaborat un ghid și linii directoare privind modalitățile de auditare, în condițiile unei evaluări armonizate a riscurilor, deși până în prezent nu există dovezi științifice de transmitere a virului SARS-COV-2 de la alimente la om.