ASSOCIATION BETWEEN BLOOD VARIABLES AND MILK SOMATIC CELLS COUNT IN DAIRY COWS
Novi Mayasari
Abstract
This study evaluated the association between blood variables and milk somatic cells count in dairy cows. Other possible effects of breed and age at calving on blood profiles were also investigated. It is known that greater concentrations of both non-esterified fatty acid (NEFA) and β-hydroxybutyrate (BHBA) have been associated with impaired immune functions and mastitis in dairy cows. Somatic cell count were considered as effective tools for mastitis control in dairy. Farmer get big losses were found due to mastitis, therefore the control of mastitis is needed. Many factors including health variables were investigated whether those health variables (plasma or serum) were associated with occurrence of high SCC or mastitis. The results showed that not only BHBA and NEFA, but also glucose, urea, insulin, protein, globulin, α-tocopherol direct and indirectly were associated with SCC and mastitis. Moreover, the concentration of antibodies (IgG) were associated with increasing levels of SCC. It seems that cows with improved energy balance indicated with high plasma glucose levels, low NEFA concentration had better immune profiles. This study suggest, immune profiles not only affected with SCC levels in milk but also energy status of the cows in early lactation.
ASOCIEREA DINTRE UNII PARAMETRI SANGUINI ȘI NUMĂRUL DE CELULE SOMATICE DIN LAPTE LA VACI
Novi Mayasari
Rezumat
din lapte. Au fost investigate și alte posibile efecte ale rasei și vârstei la fătare asupra profilului plasmatic sanguin. Concentrațiile mai mari de acid gras neesterificat (AGNE) și de β-hidroxibutirat (BHBA) au fost asociate cu afectarea funcțiilor imune și cu mastitele, în cazul vacilor de lapte. Numărul de celule somatice a fost considerat ca parametru eficient de monitorizare a mastitelor, în domeniul producției de lapte, deoarece fermierii au suferit pierderi mari din cauza acestor patologii și un control este cât mai necesar. Mulți factori, inclusiv variabile ale unei stări bune de sănătate, au fost investigați pentru asocierea cu un nivel ridicat al numărului de celule somatice sau cu mastita. Rezultatele au arătat că nu numai BHBA și AGNE, ci și nivelurile plasmatice de glucoză, uree, insulină, proteine, globulină, α-tocoferol direct și indirect au fost asociate cu NCS și cu apariția mastitelor. Mai mult, concentrația de anticorpi (IgG) a fost asociată cu creșterea NCS. Se pare că vacile cu un echilibru energetic îmbunătățit au prezentat glicemie crescută, concentrație scăzută de AGNE și au avut profiluri imune mai bune. Acest studiu sugerează că profilurile imune nu sunt afectate doar de NCS din lapte, ci și de metabolismul energetic al vacilor la lactația timpurie.
Cuvinte cheie: Număr de celule somatice (NCS), glucoză plasmatică, anticorpi naturali (NAc), vaci de lapte